Ozory w sosie chrzanowym
- Ozory wołowe (600 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na ozory w sosie chrzanowym krok po kroku
Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w paski.
Ozór wołowy oczyść dokładnie.
Umieść go w garnku, dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej wodę i gotuj przez 2,5-3 godziny.
Ozór wystudź i zdejmij z niego skórkę.
Pokrój w plastry i umieść na półmisku.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Wlej śmietanę, dodaj chrzan i zagotuj.
Dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Polej ozory sosem.
Podawaj ze świeżym pieczywem.
Więcej informacji na temat ozorów w sosie chrzanowym
Ozory w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę. Ozory można podać także jako dodatek do obiadu w formie stoły szwedzkiego. Ozory odstraszają trudnością przygotowania, lecz potrawa jest niezmiernie prosta do wykonania. Ozory najczęściej podaje się w sosie chrzanowym, który wzbogaca ich łagodny smak. Przepis na ozory w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ozór wołowy, marchew, pietruszka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana kremówka, chrzan tarty, sól, pieprz, koper.
Jak zrobić ozory w sosie chrzanowym? Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w paski. Ozór wołowy oczyść dokładnie. Umieść go w garnku, dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj przez 2,5-3 godziny. Ozór wystudź i zdejmij z niego skórkę. Pokrój w plastry i umieść na półmisku. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej śmietanę, dodaj chrzan i zagotuj. Dodaj posiekany koper i wymieszaj. Polej ozory sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszne ozory wołowe można podać jako obiad z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Ozory są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ozory świetnie komponują się z dodatkiem tartych buraczków. Ozory można podać także w sosie musztardowym lub na ostro w sosie paprykowym.
Alergeny w ozorach w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla ozorów w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na ozory w sosie chrzanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan świeży
Wartości odżywcze ozorów w sosie chrzanowym
Ozory w sosie chrzanowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ozory to tanie danie zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin. Ozory zawierają sporą ilość kalorii, dlatego zwracaj uwagę na wielkość porcji.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.