Ozory w sosie chrzanowym

Opublikowano: 27.04.2022 r., 7:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ozory w kremowym sosie chrzanowym
Ozory w sosie chrzanowym
Ozory w sosie chrzanowym to tradycyjna Polska przystawka. Ozory są bardzo dobrym dodatkiem do alkoholu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną przystawkę z podrobów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
515 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ozory wołowe (600 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan świeży
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na ozory w sosie chrzanowym krok po kroku

Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w paski.

Ozór wołowy oczyść dokładnie.

Umieść go w garnku, dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej wodę i gotuj przez 2,5-3 godziny.

Ozór wystudź i zdejmij z niego skórkę.

Pokrój w plastry i umieść na półmisku.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej śmietanę, dodaj chrzan i zagotuj.

Dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Polej ozory sosem.

Podawaj ze świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na ozory w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat ozorów w sosie chrzanowym

Ozory w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę. Ozory można podać także jako dodatek do obiadu w formie stoły szwedzkiego. Ozory odstraszają trudnością przygotowania, lecz potrawa jest niezmiernie prosta do wykonania. Ozory najczęściej podaje się w sosie chrzanowym, który wzbogaca ich łagodny smak. Przepis na ozory w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ozór wołowy, marchew, pietruszka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana kremówka, chrzan tarty, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić ozory w sosie chrzanowym? Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w paski. Ozór wołowy oczyść dokładnie. Umieść go w garnku, dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj przez 2,5-3 godziny. Ozór wystudź i zdejmij z niego skórkę. Pokrój w plastry i umieść na półmisku. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej śmietanę, dodaj chrzan i zagotuj. Dodaj posiekany koper i wymieszaj. Polej ozory sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszne ozory wołowe można podać jako obiad z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Ozory są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ozory świetnie komponują się z dodatkiem tartych buraczków. Ozory można podać także w sosie musztardowym lub na ostro w sosie paprykowym.

Alergeny w ozorach w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla ozorów w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na ozory w sosie chrzanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ozorów w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Ozory w sosie chrzanowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ozory to tanie danie zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin. Ozory zawierają sporą ilość kalorii, dlatego zwracaj uwagę na wielkość porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
151.73
515.88
Białko (g)
6.11
20.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
7.32
24.88
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
20.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
4.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
10.89
37.03
Tłuszcze nasycone (g)
8.01
27.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
9.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
8.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.17
102.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
103.23
350.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.31
4.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.91
23.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.72
5.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.94
57.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
35.05
119.17
Potas (mg)
236.15
802.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.98
64.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
66.23
225.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.55
46.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
4.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.15
3.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ozorów w sosie chrzanowym 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ozorów w sosie chrzanowym

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ozory wołowe
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
42.00