Ozorki w sosie chrzanowym
- Ozory wieprzowe (800 g)
- Marchewka - obrana i pokrojona w mniejsze kawałki (150 g)
- Seler korzeniowy - obrany i pokrojony w mniejsze kawałki (150 g)
- Pietruszka - obrana i pokrojona w mniejsze kawałki (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Masło (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Chrzan - tarty (50 g)
- Musztarda (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na ozorki w sosie chrzanowym krok po kroku
Ozorki oczyść i dokładnie umyj.
W garnku zagotuj 2 l wody, dodaj do niej marchew, seler, pietruszkę, dwa ziela angielskie, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, rozgniecione ząbki czosnku oraz ozorki.
Ozorki gotuj przez około 90 minut (do momentu, aż będą miękkie).
Na patelni zarumień mąkę, następnie dodaj do niej masło i energicznie mieszaj.
Na patelnię dodaj szklankę bulionu z gotowania ozorków, składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie na patelnię dodaje musztardę oraz śmietanę i wymieszaj.
Połączone składniki z patelni zdejmij z ognia, dodaj chrzan i energicznie wymieszaj.
Ozorki wyjmij z wywar i pokrój na plastry.
Gotowe ozorki podawaj z sosem chrzanowym i ulubionymi dodatkami (np. gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym).
-
Żurek wielkanocny
-
Barszcz biały
-
Żur wielkanocny
-
Żurek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Pieczona gęś
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zupa chrzanowa
-
Żurek na zakwasie
-
Karkówka pieczona w plastrach
-
Pieczeń z szynki
-
Gicz cielęca
-
Pasztet wielkanocny
-
Gulasz z wołowiny
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Roladki schabowe w sosie
-
Żur w chlebie
-
Obiad wielkanocny
Więcej informacji na temat ozorków w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Najlepsze ozorki doskonale smakują z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek z sezonowych warzyw. Dodatkowo smaczne ozorki można podać z dodatkiem kiszonek. Przepis na ozorki w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ozory wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, mąka pszenna, masło, śmietanka 30%, chrzan tarty, musztarda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz.
Jak zrobić ozorki w sosie chrzanowym? W garnku zagotuj 2 l wody, dodaj do niej marchew, seler, pietruszkę, dwa ziela angielskie, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, rozgniecione ząbki czosnku oraz ozorki. Ozorki gotuj przez około 90 minut (do momentu, aż będą miękkie). Na patelni zarumień mąkę, następnie dodaj do niej masło i energicznie mieszaj. Na patelnię dodaj szklankę bulionu z gotowania ozorków, składniki dokładnie wymieszaj. Następnie na patelnię dodaje musztardę oraz śmietanę i wymieszaj.Połączone składniki z patelni zdejmij z ognia, dodaj chrzan i energicznie wymieszaj. Ozorki wyjmij z wywar i pokrój na plastry. Gotowe ozorki podawaj z sosem chrzanowym i ulubionymi dodatkami (np. gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym).
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe.
Podsumowując pyszne i szybkie w przygotowaniu ozory wołowe można podać jako obiad z kaszą jęczmienną lub ziemniakami. Ozory są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ozory świetnie komponują się z dodatkiem tartych buraczków lub kiszonych ogórków.
Alergeny w ozorkach w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla ozorków w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze ozorków w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie to stanowi świetny pomysł na wykorzystanie podrobów w kuchni.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.