Ozór wołowy

Opublikowano: 27.06.2021 r., 20:35 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojony w plasterki ozór wołowy na czarnej, drewnianej tacy. Obok ozora leży czosnek, a obok tacy znajduje się gałązka rozmarynu i widelec.
Ozór wołowy
Ozór wołowy, jeśli jest właściwie przygotowany, wychodzi delikatny i pyszny. Mimo że ani nazwa, ani wygląd mięsa nie wydaje się zachęcające, to warto go spróbować.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 150 min
248 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ozory wołowe (1200 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Marchewka (80 g)
  • Por (70 g)
  • Pietruszka (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ozór wołowy krok po kroku

Do garnka włóż ozór i nalej wody, tak aby przykryła ozór. Wyjmij ozór i wsyp do wody 3 łyżki soli, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu i imbiru oraz 4 ząbki czosnku.

Wodę z przyprawami gotuj około 10 minut i zostaw, żeby ostygła.

Do zimnej zalewy włóż ozór i zostaw na całą noc.

Na drugi dzień wyjmij ozór, opłucz go i wylej zalewę.

Obierz warzywa i lekko rozdrobnij.

Do garnka włóż ozór, warzywa, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny.

Po tym czasie wyjmij ozór, opłucz i zdejmij z niego skórę.

Jak oceniasz przepis na ozór wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat ozora wołowego

Ozór wołowy to gotowany język wołowy, który na pozór może wydawać się niezbyt apetycznym daniem, ale zdecydowanie warto chociaż raz w życiu go spróbować.

Jak zrobić ozór wołowy?

Zacznijmy od tego, jak przygotować ozory wołowe do gotowania. Ozór przed gotowaniem należy dokładnie umyć. Dobrze jest też zamarynować język. Najlepiej robić to z masą przypraw i przez całą noc. Dzięki temu ozor dokładnie przejdzie przyprawami. Ja robię zalewę z liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, czosnku, pieprzu, imbiru i soli. Wodę z tymi przyprawami należy pogotować około 5 minut i wystudzić. Do zimnej zalewy wkłada się mięso i marynuje przez całą noc, najlepiej trzymając ozor w lodówce.

Następnego dnia możemy wyjąć język z zalewy i opłukać go pod zimną wodą. Teraz można już przechodzić do gotowania. Ważną kwestią jest też to jak gotować ozór wołowy, żeby był smaczny. Język wkładamy do zimnej wody z warzywami. Ja używam zwykłych warzyw, których normalnie używa się do bulionu, czyli pietruszkę, marchewkę, czosnek oraz liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziarna ziela angielskiego. Nie dodajemy tutaj soli, ponieważ w zalewie znajdowało się już wystarczająco dużo soli. Ozór gotujemy na początek na średnim ogniu. Gdy woda się już zagotuje, zmniejszamy ogień, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Silnie wrząca woda sprawi, że bulion będzie mętny, a ozór zrobi się twardy. Ozór wołowy gotuje się na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny. Jest to dosyć długo, ale warto poświęcić ten czas, bo ozor będzie pyszny. Jeżeli nie jesteś pewna czy ozor jest już ugotowany, to natnij go lekko i sprawdź, czy skóra odchodzi. Jeżeli tak to znak, że ozor jest ugotowany. Ozorek jest pokryty twardą skórą, którą trzeba zdjąć — najlepiej zrobić to od razu, gdy ozor jest jeszcze gorący. Później zdjęcie skóry będzie bardzo ciężkie. W ten sposób mamy już gotowy ozór. Jak widzisz, przepis na ozory wołowe jest bardzo prosty i bez problemu zrobisz go samodzielnie w domu.

Podawać go można też na wiele sposobów. Sos chrzanowy do ozorków wołowych sprawdzi się idealnie. Ozór można podawać także zapiekany z warzywami lub w galarecie. Jest to zdecydowanie ciekawy sposób na posiłek.

Alergeny w ozorze wołowym

Lista alergenów dla ozora wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ozór wołowy

Wartości odżywcze ozora wołowego

na 100g gotowej potrawy

Ozór wołowy jest ciekawą alternatywą dla wędliny i klasycznego duszonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
206.92
248.30
Białko (g)
12.52
15.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
5.25
6.30
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
5.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
14.75
17.70
Tłuszcze nasycone (g)
6.84
8.20
Tłuszcze nienasycone (g)
7.91
9.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.01
8.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
1.09
Cholesterol (mg)
72.00
86.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
50.08
60.09
Witamina B6 (mg)
0.28
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
3.14
3.76
Witamina C (mg)
4.41
5.29
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.12
0.14
Ryboflawina (mg)
0.29
0.35
Niacyna (mg)
3.62
4.35
Foliany (µg (mcg))
7.83
9.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
62.46
74.95
Potas (mg)
307.74
369.29
Wapń (mg)
11.63
13.96
Fosfor (mg)
117.61
141.13
Magnez (mg)
16.86
20.23
Żelazo (mg)
2.60
3.12
Cynk (mg)
2.43
2.91
Miedź (mg)
0.16
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny ozora wołowego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ozora wołowego

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ozory wołowe
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Marchewka
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Koszt składników
64.00