Ozór wołowy

Opublikowano: 27.06.2021 r.
Ozory wołowe, marchewka, por i pietruszka - te składniki to klucz do smaku pysznego i sycącego dania. Przygotowanie ozora wołowego może wydawać się czasochłonne, ale w rzeczywistości to tylko kwestia odpowiedniego gotowania i dobrania przypraw. Efekt końcowy to wyjątkowe danie, które zachwyci miłośników tradycyjnej kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Ozory wołowe - 1200 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Marchewka - 80 g
- Por - 70 g
- Pietruszka - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka włóż ozór i nalej wody, tak aby przykryła ozór. Wyjmij ozór i wsyp do wody 3 łyżki soli, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu i imbiru oraz 4 ząbki czosnku.
- Wodę z przyprawami gotuj około 10 minut i zostaw, żeby ostygła.
- Do zimnej zalewy włóż ozór i zostaw na całą noc.
- Na drugi dzień wyjmij ozór, opłucz go i wylej zalewę.
- Obierz warzywa i lekko rozdrobnij.
- Do garnka włóż ozór, warzywa, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny.
- Po tym czasie wyjmij ozór, opłucz i zdejmij z niego skórę.
Komentarz dietetyka
Ozór wołowy jest ciekawą alternatywą dla wędliny i klasycznego duszonego mięsa.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny