Ozór wołowy
- Ozory wołowe (1200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Marchewka (80 g)
- Por (70 g)
- Pietruszka (80 g)
Przepis na ozór wołowy krok po kroku
Do garnka włóż ozór i nalej wody, tak aby przykryła ozór. Wyjmij ozór i wsyp do wody 3 łyżki soli, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu i imbiru oraz 4 ząbki czosnku.
Wodę z przyprawami gotuj około 10 minut i zostaw, żeby ostygła.
Do zimnej zalewy włóż ozór i zostaw na całą noc.
Na drugi dzień wyjmij ozór, opłucz go i wylej zalewę.
Obierz warzywa i lekko rozdrobnij.
Do garnka włóż ozór, warzywa, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny.
Po tym czasie wyjmij ozór, opłucz i zdejmij z niego skórę.
Więcej informacji na temat ozora wołowego
Ozór wołowy to gotowany język wołowy, który na pozór może wydawać się niezbyt apetycznym daniem, ale zdecydowanie warto chociaż raz w życiu go spróbować.
Jak zrobić ozór wołowy?
Zacznijmy od tego, jak przygotować ozory wołowe do gotowania. Ozór przed gotowaniem należy dokładnie umyć. Dobrze jest też zamarynować język. Najlepiej robić to z masą przypraw i przez całą noc. Dzięki temu ozor dokładnie przejdzie przyprawami. Ja robię zalewę z liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, czosnku, pieprzu, imbiru i soli. Wodę z tymi przyprawami należy pogotować około 5 minut i wystudzić. Do zimnej zalewy wkłada się mięso i marynuje przez całą noc, najlepiej trzymając ozor w lodówce.
Następnego dnia możemy wyjąć język z zalewy i opłukać go pod zimną wodą. Teraz można już przechodzić do gotowania. Ważną kwestią jest też to jak gotować ozór wołowy, żeby był smaczny. Język wkładamy do zimnej wody z warzywami. Ja używam zwykłych warzyw, których normalnie używa się do bulionu, czyli pietruszkę, marchewkę, czosnek oraz liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziarna ziela angielskiego. Nie dodajemy tutaj soli, ponieważ w zalewie znajdowało się już wystarczająco dużo soli. Ozór gotujemy na początek na średnim ogniu. Gdy woda się już zagotuje, zmniejszamy ogień, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Silnie wrząca woda sprawi, że bulion będzie mętny, a ozór zrobi się twardy. Ozór wołowy gotuje się na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny. Jest to dosyć długo, ale warto poświęcić ten czas, bo ozor będzie pyszny. Jeżeli nie jesteś pewna czy ozor jest już ugotowany, to natnij go lekko i sprawdź, czy skóra odchodzi. Jeżeli tak to znak, że ozor jest ugotowany. Ozorek jest pokryty twardą skórą, którą trzeba zdjąć — najlepiej zrobić to od razu, gdy ozor jest jeszcze gorący. Później zdjęcie skóry będzie bardzo ciężkie. W ten sposób mamy już gotowy ozór. Jak widzisz, przepis na ozory wołowe jest bardzo prosty i bez problemu zrobisz go samodzielnie w domu.
Podawać go można też na wiele sposobów. Sos chrzanowy do ozorków wołowych sprawdzi się idealnie. Ozór można podawać także zapiekany z warzywami lub w galarecie. Jest to zdecydowanie ciekawy sposób na posiłek.
Alergeny w ozorze wołowym
Lista alergenów dla ozora wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ozór wołowy
Wartości odżywcze ozora wołowego
Ozór wołowy jest ciekawą alternatywą dla wędliny i klasycznego duszonego mięsa.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.