Przepis na owsiankę z odżywką białkową krok po kroku
- Płatki owsiane 50 g
- Odżywka białkowa 30 g 1 miarka
- Mleko 3,2% 250 ml
- Budyń (proszek) 10 g 2 łyżeczki
- Maliny 200 g
Do rondelka wsyp płatki owsiane i zalej je połową mleka. Składniki należy gotować około 5 minut.
Do pozostałego mleko dodajemy budyń i odżywkę białkową. Dokładnie mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Dolewamy mieszankę do płatków owsianych. Owsiankę dokładnie mieszamy. Gotujemy ją do momentu, aż zgęstnieje.
Podajemy ją z malinami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Owsianka z odżywką białkową - cechy przepisu
Więcej o owsiance z odżywką białkową
Pyszna owsianka z odżywką białkową to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie lub na podwieczorek. Owsianka z mlekiem i malinami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić owsiankę z odżywką białkową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do rondelka wsyp płatki owsiane i zalej je połową mleka. Składniki należy gotować około 5 minut. Do pozostałego mleko dodajemy budyń i odżywkę białkową. Dokładnie mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy mieszankę do płatków owsianych. Owsiankę dokładnie mieszamy. Gotujemy ją do momentu, aż zgęstnieje. Podajemy ją z malinami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na owsiankę z odżywką białkową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z malin, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są bogactwem witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że maliny posiadają działanie przeciw nowotworowe, dzięki czemu minimalizują pojawienie się raka przełyku, jamy ustnej czy wątroby. Owoc posiada także niski indeks glikemiczny IG = 25, dzięki czemu do diety mogą wprowadzić je osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać, że podobnie jak truskawki mają działanie alergiczne. Może się to objawiać zaczerwieniem, wysypką lub świądem.
Owsianka gotowana na mleku z budyniem i odżywką białkową odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy ją podać z malinami lub innymi ulubionymi owocami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na owsiankę z owocami na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Wartości odżywcze owsianki z odżywką białkową
Energia i białka
(520g)
Węglowodany w owsiance z odżywką białkową
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy w przepisie na owsiankę z odżywką białkową
(520g)
Składniki mineralne w przepisie na owsiankę z odżywką białkową
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w owsiance z odżywką białkową
Lista alergenów dla owsianki z odżywką białkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- odżywka białkowa
- Mleko 3,2%