Przepis na owsiankę z masłem orzechowym krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej je mlekiem.

Płatki zagotuj i gotuje przez około 2 min ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.

Następnie płatki zdejmij z ognia i pozostaw na 10 min, aby spęczniały.

Gotowe płatki podawaj z bananem pokrojonym w talarki, masłem orzechowym oraz miodem.

Owsianka z masłem orzechowym i bananem podana w wysokiej miseczce.
Owsianka z masłem orzechowym
Koszt przygotowania dania
3.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
584 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Owsianka z masłem orzechowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o owsiance z masłem orzechowym

Owsianka z masłem orzechowym na mleku to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Płatki owsiane przepisie podamy również z bananem oraz miodem. Przepis na owsiankę z masłem orzechowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Potrawa ta jest stosunkowo nisko kaloryczne oraz dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczy ch, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Owsianka doskonale smakuje również na zimno, dlatego bez problemu możesz zabrać ją jako smaczne danie do pracy. Do przygotowania owsianki potrzebne będą tobie następujące produkty spożywcze: płatki owsiane błyskawiczne, mleko spożywcze, banany, masło orzechowe oraz miód.

A więc jak przygotować płatki owsiane z masłem orzechowym? Wystarczy że płatki owsiane ugotujesz na mleku a następnie dodać do nich pokrojonego banana, masło orzechowe oraz miód. Gotowe danie najlepiej spożywać na ciepło, jednak bez obawy możesz je zabrać do pracy i spożyć jaką zimną przekąskę.

Owsianka z bananem i masłem orzechowym to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Banany to owoce, które zawierają sporej ilości potasu – składnika mineralnego, który spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo owsianka dostarczy do naszego organizmu pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Płatki owsiane są natomiast doskonałym źródłem błonnika, którego odpowiednia podaż zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.

Podsumowując ta zdrowa owsianka z masłem orzechowym to doskonała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Danie to świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Potrawa ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego chętnie włączona jest do diety osób odchudzających się. Masło orzechowe, które dodamy do Owsianki, nada charakterystyczny smak i wzbogaci danie w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy pamiętać jednak, że zbyt duża ilość masła orzechowego może znacząco podwyższyć kaloryczność.

Wartości odżywcze owsianki z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
Białko
5.30 g
21.22 g

Węglowodany w owsiance z masłem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
20.93 g
83.70 g
Węglowodany przyswajalne
19.03 g
76.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.90 g
7.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
5.24 g
20.95 g
Tłuszcze nasycone
2.05 g
8.19 g
Tłuszcze nienasycone
3.19 g
12.77 g
Tłuszcze jednonasycone
2.09 g
8.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
4.41 g
Cholesterol
5.00 mg
20.00 mg

Witaminy w przepisie na owsiankę z masłem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
52.25 µg (mcg)
209.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.50 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
1.38 µg (mcg)
Witamina C
1.24 mg
4.97 mg
Witamina D
0.69 µg (mcg)
2.75 µg (mcg)
Witamina E
0.60 mg
2.40 mg
Retinol
51.88 µg (mcg)
207.50 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.82 mg
Niacyna
1.09 mg
4.36 mg
Foliany
13.25 µg (mcg)
53.00 µg (mcg)
Beta karoten
5.12 µg (mcg)
20.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na owsiankę z masłem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
52.31 mg
209.25 mg
Potas
227.88 mg
911.50 mg
Wapń
89.31 mg
357.25 mg
Fosfor
139.81 mg
559.25 mg
Magnez
38.81 mg
155.25 mg
Żelazo
0.70 mg
2.79 mg
Cynk
0.92 mg
3.66 mg
Miedź
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki z masłem orzechowym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w owsiance z masłem orzechowym

Lista alergenów dla owsianki z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania owsianki z masłem orzechowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
50 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Banan
50 g
pół małej sztuki
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 50 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
25 g
10.00
Za 210.0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 25 g
Miód
25 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na owsiankę z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób