Owsianka z chia
- Płatki owsiane - 5 łyżek (50 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Nasiona chia - 1 łyżka (10 g)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Jagody mrożone - 1/4 szklanki (60 g)
- Jogurt skyr - 1 opakowanie (150 g)
Przepis na owsiankę z chia krok po kroku
Płatki owsiane wsyp do rondelka, zalej mlekiem i delikatnie gotuj.
Dodaj nasiona chia, gotuj do maksymalnego napęcznienia płatków.
Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj skyr i owoce.
Więcej informacji na temat owsianki z chia
Szybka i łatwa w przygotowaniu oraz pyszna w smaku owsianka z chia to świetny pomysł na pełnowartościowe i dobrze zbilansowane śniadanie.
Głównym składnikiem są płatki owsiane, które dają poczucie sytości na długi czas. Przygotuj owsiankę z Twoimi ulubionymi dodatkami, będzie to świetny pomysł na śniadanie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na owsiankę z chia, którą przygotujesz dosłownie w kilka chwil.
Musisz zaopatrzyć się w płatki owsiane, mleko lub napój roślinny, które możesz śmiało zastąpić wodą, nasiona chia, Twoje ulubione owoce oraz skyr lub jogurt naturalny. Polecam, aby skorzystać z płatków owsianych górskich są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Co będzie istotną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu. Zapewnią Ci one uczucie sytości przez długie godziny.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Owsiankę możesz przygotować na mleku, wodzie lub napoju roślinnym. Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny Twoja pyszna owsianka będzie bardzo treściwa i da Ci energię na długie godziny. Dodatek jogurtu naturalnego lub skyr, który charakteryzuje się większą ilością białka, zahamuje Twój głód i zapewni uczucie sytości do kolejnego posiłku. Dokładnie jak zrobić owsiankę z chia przedstawiam nieco niżej. Będzie to idealny pomysł na śniadanie, ale nie tylko, owsianka będzie dobra na kolację lub podwieczorek.
Alergeny w owsiance z chia
Lista alergenów dla owsianki z chia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- jogurt skyr
Wartości odżywcze owsianki z chia
Wybieraj płatki owsiane górskie, charakteryzują się one niższym indeksem glikemicznym i stopniem przetworzenia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.