Owsianka z bananem
- Płatki owsiane (50 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Banan - pół małej sztuki (50 g)
Przepis na owsiankę z bananem krok po kroku
Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej je mlekiem.
Płatki zagotuj i gotuje przez około 2 min ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.
Następnie płatki zdejmij z ognia i pozostaw na 10 min, aby spęczniały.
Gotowe płatki podawaj z bananem pokrojonym w talarki.
Więcej informacji na temat owsianki z bananem
Owsianka z bananem to doskonały pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Owsiankę możesz przygotować zarówno na wodzie jak i na mleku. Przepis na owsiankę z bananem jest bardzo prosty, dlatego do jej wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Owsianka ta świetnie sprawdzi się również jako baza pod wiele innych pomysłów na smaczne śniadania dla całej rodziny. Do Owsianki możesz dodać rodzynki, orzechy, miód lub masło orzechowe – aby wzbogacić ją w składniki odżywcze oraz sprawić aby była smaczniejsza. Do przygotowania owsianki z bananem potrzebujesz następujących produktów spożywczych: płatków owsianych, mleka spożywczego oraz banana. Gotowe płatki owsiane możesz dodatkowo dosłodzić miodem.
A więc jak zrobić owsiankę z bananem? Wystarczy że ugotujesz płatki owsiane na mleku, następnie odstawiasz je na 10 min, aby z spęczniały. Gotowe płatki podawaj z bananem pokrojone w talarki.
Owsianka z bananem to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego, obecne w mleku. Płatki owsiane dostarczą do naszego organizmu błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Banany obfitują natomiast składniki mineralne oraz witaminy. W owocach tych znajdziemy przede wszystkim witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Składniki mineralne, które zawarte są w bananach to przede wszystkim magnez, fosfor, wapń oraz potas. Zwiększona podaż potasu oraz niskie spożywanie sodu w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowując owsianka z bananem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Stanowią doskonałą bazę pod wiele innych ciekawych owsianek - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dodatkowo Owsianka świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej, zbilansowanej oraz redukcyjnej. Danie to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie sięgają po nie osoby, które odchudzają się.
Alergeny w owsiance z bananem
Lista alergenów dla owsianki z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze owsianki z bananem
Owsianka na mleku z bananem to źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej również białko oraz błonnik pokarmowy, które świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Danie to jest również niskokaloryczne, dlatego chętnie wykorzystywane jest w diecie osób odchudzających się. Owsianka z bananem obfituje w potas, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na układ krążenia.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.