Przepis na owsiankę na zimno krok po kroku
- Płatki owsiane 50 g 5 łyżek
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Nasiona chia 10 g 1 łyżka
- Maliny mrożone 50 g 1 garść
- Banan 120 g 1 sztuka
- Miód 10 g 1 łyżka
- Migdały 10 g 1 łyżka
Płatki owsiane wsyp do szklanki lub słoiczka, wymieszaj z nasionami chia.
Całość zalej mlekiem i wymieszaj.
Odstaw do lodówki na całą noc.
Rano dodaj maliny i banana pokrojonego w plasterki.
Całość skropl delikatnie miodem i posyp posiekanymi orzechami.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Dietetyczna kolacja
Owsianka na zimno - cechy przepisu
Więcej o owsiance na zimno
Szybka i łatwa w przygotowaniu oraz pyszna w smaku owsianka na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe i dobrze zbilansowane śniadanie. Będzie to idealny przepis dla wszystkich osób, które nigdy nie mają czasu na przygotowanie zdrowego posiłku rano. Głównym składnikiem są płatki owsiane, które dają poczucie sytości na długi czas. Przygotuj owsiankę z Twoimi ulubionymi dodatkami, będzie to świetny pomysł na śniadanie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na owsiankę na zimno, którą przygotujesz wieczorem, a rano będzie czekać na Ciebie pyszne śniadanie.
Musisz zaopatrzyć się w płatki owsiane, mleko lub napój roślinny, które możesz śmiało zastąpić wodą, miód, nasiona chia i dowolne owoce. U mnie będą to maliny i banan. Nie ma znaczenia czy wykorzystasz owoce świeże, czy mrożone. Polecaj, aby skorzystać z płatków owsianych górskich są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Co będzie istotną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu. Zapewnią Ci one uczucie sytości przez długie godziny.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem naszej owsianki, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Owsiankę możesz przygotować na mleku, wodzie lub napoju roślinnym. Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny Twoja smaczna owsianka będzie bardzo treściwa i da Ci energię na długie godziny. Dokładnie jak zrobić owsiankę na zimno przedstawiam nieco niżej.
Wartości odżywcze owsianki na zimno
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w owsiance na zimno
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na owsiankę na zimno
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na owsiankę na zimno
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w owsiance na zimno
Lista alergenów dla owsianki na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały