Owsianka na mleku kokosowym
- Płatki owsiane - 5 łyżek (50 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - pół szklanki (125 ml)
- Maliny - 1 garść (70 g)
- Banan - pół szt (60 g)
Przepis na owsiankę na mleku kokosowym krok po kroku
W garnku zagotuj napój kokosowy. Dodaj do niego pokrojonego w kostkę banana i płatki. Wsyp szczyptę cynamonu.
Owsiankę gotuj przez 10 minut do zmięknięcia płatków, od czasu do czasu mieszając.
Gotową owsiankę podawaj z opłukanymi malinami.
Więcej informacji na temat owsianki na mleku kokosowym
Owsianka na mleku kokosowym jest pomysłem na zdrowe śniadanie, pełne witamin i mnóstwa składników odżywczych. To idealny wybór dla wszystkich, którzy dbają o zbilansowane menu. Tak przygotowana owsianka świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej, gdyż mleko zostało w niej zastąpione całkowicie napojem roślinnym. To również dobry wybór dla osób, które nie mogą spożywać tradycyjnego nabiału.
Płatki owsiane są niezwykle zdrowym produktem, który niestety bardzo często kojarzy się z niesmaczną papką. Dlatego wiele osób rezygnuje z ich spożywania i stara się trzymać od nich z daleka. Ten przepis udowadnia, że płatki owsiane mogą tworzyć naprawdę pyszne połączenie, które smakuje od pierwszej łyżeczki. Płatki owsiane są świetnym źródłem wielu witamin, a także beta glukanów, które wspierają zdrowie układu krwionośnego. Zawierają znaczne ilości potasu, magnezu, żelaza i cynku. Dostarczają również sporo błonnika, co świetnie wpływa na układ pokarmowy.
W tym przepisie owsianka została połączona z bananem i malinami. Ze względu na dużą ilość owoców to danie nie potrzebuje dodatku cukru. To świetna wiadomość dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej. Choć owsianka nie zawiera dodatkowego słodzika, to wciąż jest niezwykle słodka. To zasługa dodatku banana do gotujących się płatków. Dzięki temu banan rozgotowuje się i staje się dużo słodszy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić owsiankę na mleku kokosowym, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Pozwoli Ci przygotować niezwykle zdrowe danie, pełne witamin i prozdrowotnych składników, a przy tym pyszne i słodkie. Dowiesz się z niego jak ugotować owsiankę idealną. Odpowiednio kremową, jednak nie rozgotowaną. Ten przepis na owsiankę na mleku kokosowym skradnie serca wszystkich, którzy jej spróbują, gdyż charakteryzuje się wspaniałym kokosowo - owocowym smakiem. Jest tak pyszna, że gdy raz się jej spróbuje, chce się ją przygotowywać na każde śniadanie. Mleko kokosowe użyte w przepisie to smaczna alternatywa dla mleka krowiego, które nie przez wszystkich jest dobrze tolerowane. Dzięki dużej zawartości owoców i niezbyt długiej obróbce termicznej jest bardzo zdrowa i świetnie sprawdzi się jako pomysł na śniadanie, nawet dla dla dzieci.
Alergeny w owsiance na mleku kokosowym
Lista alergenów dla owsianki na mleku kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze owsianki na mleku kokosowym
To bardzo zdrowa opcja na pełnowartościowe śniadanie.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.