Owsianka na mleku
- Płatki owsiane (50 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na owsiankę na mleku krok po kroku
Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej je mlekiem.
Płatki zagotuj i gotuje przez około 2 min ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.
Następnie płatki zdejmij z ognia i pozostaw na 10 min, aby spęczniały.
Gotowe płatki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat owsianki na mleku
Owsianka na mleku to doskonała propozycja na śniadanie. Płatki owsiane przygotowywane na mleku stanowią doskonałą bazę pod wiele pysznych śniadań, ponieważ możesz do nich dodać różne dodatki. Jest to danie, które dostarcza stosunkowo mało kalorii, dlatego chętnie wykorzystywane jest w diecie osób odchudzających się. Jest to również dobra propozycja, aby podawać pyszne i pożywne śniadania dla dzieci oraz kształtować ich zdrowe nawyki żywieniowe. W dalszej części dowiesz się jak ugotować te pyszne płatki. Przepis na owsiankę na mleku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia płatków na mleku potrzebujesz tylko dwóch produktów spożywczych, do których zaliczamy płatki owsiane oraz mleko 2%. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.
A więc jak zrobić owsiankę na mleku? Wystarczy że płatki w sypiesz do garnka, następnie zalejesz je mlekiem i za gotujesz. Po zagotowaniu płatki pozostaw na 10 min, aby spęczniały. Gotowe płatki podawaj z ulubionymi dodatkami. Owsianka doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego bez problemu możesz zabrać ją jako danie do pracy.
Owsianka na mleku to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczy ch. Mimo użycia tylko dwóch produktów spożywczych. Składniki pokarmowe, które znajdziemy w tej potrawie to między innymi białko pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne. Płatki owsiane są natomiast źródłem błonnika, którego podasz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów jelita grubego. Potrawa ta jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie włączona jest do diety osób odchudzających się.
Podsumowując ta pyszna owsianka na mleku to doskonała propozycja na wiele różnych śniadań, ponieważ możemy dodać do niej wiele ulubionych dodatków. Owsianka na mleku doskonale smakuje z dodatkiem banana, jabłka, gruszki oraz masła orzechowego. Jest to doskonała opcja na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci.
Alergeny w owsiance na mleku
Lista alergenów dla owsianki na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze owsianki na mleku
Płatki owsiane na mleku to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Płatki te chętnie włączone są do diety osób odchudzających się.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.