Owsianka czekoladowa

Opublikowano: 29.08.2021 r., 19:16 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała miseczka z owsianką czekoladową i kawałkami banana, na drewnianym stole.
Owsianka czekoladowa
Owsianka czekoladowa to świetny pomysł na śniadanie, które zasmakuje całej rodzinie, bez względu na wiek. Jest to nie tylko smaczny, ale też zdrowy posiłek.
Przygotowanie 10 min
526 kcal
Kcal w porcji
459 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Płatki owsiane (40 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Kakao niesłodzone (20 g)
  • Banan (120 g)
  • Twaróg sernikowy (50 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na owsiankę czekoladową krok po kroku

W garnku zagotuj mleko z płatkami owsianymi.

Dodaj kakao, masło orzechowe i banana. Gotuj razem, rozgniatając banana widelcem.

Gdy płatki będą tak ugotowane jak lubisz wyłącz kuchenkę i dodaj mielony twaróg. Dokładnie wymieszaj.

Przełóż owsiankę do miseczki.

Jak oceniasz przepis na owsiankę czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat owsianki czekoladowej

Owsianki to bardzo częste śniadania u osób, które chcą schudnąć, ale żeby zrobić zdrową owsiankę, trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii. Podstawa to oczywiście płatki owsiane. Najlepiej wybierać te górskie, ponieważ nie rozgotują się tak łatwo. Żeby je ugotować, potrzebny jest też jakiś płyn. Najsmaczniejsza owsianka jest na mleku, ale często chcąc ograniczyć kalorie, wybieramy wodę. Obie opcje mogą być dobre, zależnie od tego, z czym później podasz owsiankę. Jeżeli zamierzasz podać ją tylko z owocami, to lepszym wyborem będzie mleko. Płatki owsiane i owoce zawierają głównie węglowodany. Przy gotowaniu na wodzie taka owsianka będzie miała prawie tylko węglowodany, przez co szybciej zrobisz się po niej głodna. Dobry posiłek to taki, który zawiera białko, tłuszcz i węglowodany. Owsiankę z owocami możesz ugotować na mleku, a dodatkowo dodać jeszcze twarożku, wysokobiałkowego jogurtu, odżywki białkowej itp., żeby zadbać o odpowiednią ilość białka. Dodatkowo możesz dodać do owsianki orzechy, nasiona, pestki itd., aby dostarczyć tłuszczu. W ten sposób uzyskasz zbilansowaną owsiankę na śniadanie. Przejdźmy jednak do tego, jak zrobić owsiankę czekoladową. Jest to smaczna owsianka zarówno dla dzieci, jaki i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebujesz płatków owsianych, mleka, chudego twarogu, kakao, banana, masło orzechowe i dowolne owoce. Bardzo dobra jest z truskawkami lub malinami, ale możesz użyć owoców, na które akurat jest sezon. Owsiankę gotujemy na mleku, a w międzyczasie obieramy i kroimy w plastry banana. Twaróg najlepiej zmielić/kupić mielony lub rozgnieść widelcem. Gdy płatki zaczną mięknąć, do garnka dodajemy kakao, masło orzechowe i banana. Całość jeszcze chwilę gotujemy, rozgniatając banana widelcem. Do takiej owsianki dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy. Gdy nasza pyszna owsianka czekoladowa jest już wymieszana, przekładamy ja do miseczki i podajemy z owocami. Jest ona zdrowym i zbilansowanym posiłkiem, po którym dłużej będziesz najedzona.

Dokładny przepis na owsiankę czekoladową znajdziesz powyżej.

Alergeny w owsiance czekoladowej

Lista alergenów dla owsianki czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze owsianki czekoladowej

na 100g gotowej potrawy

Owsianka czekoladowa to pożywny pomysł na śniadanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(459g)
Energia (kcal)
114.66
526.27
Białko (g)
5.62
25.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(459g)
Węglowodany (g)
16.83
77.27
Węglowodany przyswajalne (g)
13.75
63.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.09
14.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(459g)
Tłuszcz (g)
4.10
18.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
9.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.04
9.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.40
6.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
2.92
Cholesterol (mg)
5.76
26.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(459g)
Witamina A (µg (mcg))
46.38
212.90
Witamina B6 (mg)
0.15
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.47
Witamina C (mg)
2.21
10.14
Witamina D (µg (mcg))
0.57
2.60
Witamina E (mg)
0.33
1.50
Retinol (µg (mcg))
45.56
209.10
Tiamina (mg)
0.09
0.39
Ryboflawina (mg)
0.28
1.27
Niacyna (mg)
0.73
3.34
Foliany (µg (mcg))
13.56
62.22
Beta karoten (µg (mcg))
9.03
41.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(459g)
Sód (mg)
66.09
303.36
Potas (mg)
285.52
1310.51
Wapń (mg)
84.09
385.98
Fosfor (mg)
146.47
672.32
Magnez (mg)
49.85
228.80
Żelazo (mg)
1.03
4.71
Cynk (mg)
0.94
4.32
Miedź (mg)
0.21
0.95
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki czekoladowej 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania owsianki czekoladowej

Koszt składników
35.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
40 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kakao niesłodzone
20 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Twaróg sernikowy
50 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 50 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
15 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 15 g
Koszt składników
35.30