Owsianka budyniowa

Opublikowano: 13.04.2022 r., 22:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
owsianka budyniowa
Owsianka budyniowa
Owsianka budyniowa jest jeszcze bardziej gęsta i sycąca niż ta na samej wodzie. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaka jest pyszna.
Przygotowanie 10 min
302 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Jagody 1 garść (60 g)
  • Płatki owsiane 5 łyżek (50 g)
  • Budyń (proszek) 2 łyżki (bez dodatku cukru) (20 g)
  • Orzechy włoskie 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek

Przepis na owsiankę budyniową krok po kroku

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń i mieszaj.

Po chwili dodaj płatki owsiane, gotuj do momentu napęcznienia.

Owsiankę przełóż do miseczki, dodaj jagody, całość posyp posiekanymi migdałami.

Jak oceniasz przepis na owsiankę budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat owsianki budyniowej

Owsianka budyniowa jako idealne rozpoczęcie dnia. Zdrowa i smaczna owsianka na śniadanie nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. W sklepie jesteśmy w stanie dostać płatki owsiane górskie oraz błyskawiczne.

Do wykonania owsianek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.

Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem owsianek, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.

Kolejnym składnikiem jest mleko. Możesz skorzystać z mleka krowiego w wersji tradycyjnej lub bez laktozowej, śmiało możesz wymienić je na dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbyt dużych ilości cukru dodanego.

Zatem jak zrobić owsiankę budyniową?

W pierwszej kolejności wlej mleko/napój roślinny do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj budyń o dowolnym smaku i płatki owsiane. Najlepiej sprawdza się tutaj budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym. Gotuj całość do maksymalnego napęcznienia płatków. Po około 5 minutach owsianka będzie pyszna i gotowa do spożycia.

Nie zapominaj o dodatku świeżych owoców, postaw na owoce jagodowe, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto dodać posiekane orzechy, postaw na migdały lub orzechy włoskie, a jeśli wolisz owsiankę w nieco słodszej wersji. Dodaj odrobinę miodu. Owsianka może przyjmować różne postacie i smaki, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj swoją ulubioną.

Skoro już znasz mój przepis na owsiankę budyniową, wykorzystaj go i przygotuj dla całej rodziny. Będzie t idealny pomysł na śniadanie lub lunch, nie tylko na diecie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.

Alergeny w owsiance budyniowej

Lista alergenów dla owsianki budyniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze owsianki budyniowej

na 100g gotowej potrawy

Owsiankę możesz też gotować na wodzie, a następnie dodać jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
121.13
302.82
Białko (g)
4.38
10.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.38
48.45
Węglowodany przyswajalne (g)
17.52
43.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
4.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.19
7.97
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
2.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.18
5.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.63
1.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
3.89
Cholesterol (mg)
3.21
8.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
37.67
94.17
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.98
Witamina C (mg)
1.53
3.81
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.76
Witamina E (mg)
0.12
0.30
Retinol (µg (mcg))
37.18
92.95
Tiamina (mg)
0.11
0.28
Ryboflawina (mg)
0.12
0.30
Niacyna (mg)
0.31
0.77
Foliany (µg (mcg))
8.82
22.05
Beta karoten (µg (mcg))
5.87
14.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
57.41
143.53
Potas (mg)
172.51
431.28
Wapń (mg)
91.13
227.82
Fosfor (mg)
129.41
323.53
Magnez (mg)
30.36
75.90
Żelazo (mg)
0.67
1.67
Cynk (mg)
0.85
2.12
Miedź (mg)
0.10
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki budyniowej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania owsianki budyniowej

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jagody
60 g
1 garść
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Płatki owsiane
50 g
5 łyżek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Budyń (proszek)
20 g
2 łyżki (bez dodatku cukru)
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Orzechy włoskie
10 g
1 łyżka
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
36.50