Owoce w czekoladzie

Opublikowano: 05.09.2021 r., 19:10 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jabłka w czekoladzie
Owoce w czekoladzie
Owoce w czekoladzie to świetny pomysł na zdrową, słodką, pyszną przekąskę dla całej rodziny, również dla dzieci. To propozycja dla wszystkich, którym zależy na zdrowym odżywianiu i chcą ograniczyć gotowe słodycze i przekąski nie rezygnując jednocześnie ze słodkości i pysznych deserów.
Przygotowanie 30 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 0 porcji
  • Truskawki (100 g)
  • Banan 1 sztuka (240 g)
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na owoce w czekoladzie krok po kroku

Owoce myjemy i kroimy w plastry.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Owoce zjadamy maczając w czekoladzie.

Jak oceniasz przepis na owoce w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat owoców w czekoladzie

Owoce w czekoladzie to świetny pomysł na zdrową, słodką, pyszną przekąskę dla całej rodziny, również dla dzieci. To propozycja dla wszystkich, którym zależy na zdrowym odżywianiu i chcą ograniczyć gotowe słodycze i przekąski nie rezygnując jednocześnie ze słodkości i pysznych deserów. Aby przygotować owoce w polewie czekoladowej potrzebujesz nie więcej niż 30 minut, są one więc idealnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych i zabieganych, które nie mają czasu na spędzanie kilku godzin dziennie w kuchni. Jedyne co musisz zrobić to przygotować świeże owoce i rozpuścić czekoladę. To wspaniała alternatywa dla gotowych, sklepowych słodyczy, po które często sięgamy w pośpiechu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a brakuje czasu na przygotowanie wartościowej przekąski. To też świetna przekąska na imprezę - pięknie prezentują się na stole, a jednocześnie są tak pyszne że znikają z niego w mgnieniu oka. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić owoce w czekoladzie jesteś w odpowiednim miejscu - nasz przepis będzie dla Ciebie świetną interpretacją i wskazówką. Przepis na owoce w polewie z gorzkiej czekolady nie uwzględnia żadnego dodatkowego cukru, przez co jest to deser niskokaloryczny, zdrowy, przygotowany z maksymalnie naturalnych składników. Jak zrobić owoce w czekoladzie na patyku i co będzie Ci potrzebne? Oczywiście ulubione owoce oraz czekolada - mleczna lub gorzka. Tak naprawdę w kwestii owoców panuje pełna dowolność. Możesz wybrać te które lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzą się banany, owoce jagodowe, a także melony, arbuz, ananas, kiwi, czy pomarańcze. Najlepiej wybrać czekoladę gorzką, dzięki czemu całość nie będzie zbyt mdła. Opcji jest bardzo wiele, dzięki czemu owoce w czekoladzie możesz przygotowywać na wiele sposobów i nigdy się nie znudzą. Owoce w polewie czekoladowej przekąska którą koniecznie musisz spróbować - z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w owocach w czekoladzie

Lista alergenów dla owoców w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na owoce w czekoladzie

Wartości odżywcze owoców w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Najlepszym wyborem będzie czekolada gorzka, o jak najwyższej zawartości miazgi kakaowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
125.58
0.00
Białko (g)
1.51
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
21.94
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
18.93
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.01
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
5.46
0.00
Glukoza (g)
3.67
0.00
Fruktoza (g)
3.71
0.00
Laktoza (g)
0.03
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
4.32
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.86
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.45
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.00
Cholesterol (mg)
0.63
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
2.47
0.00
Witamina B6 (mg)
0.25
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.00
Ryboflawina (mg)
0.43
0.00
Niacyna (mg)
0.40
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
20.89
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
1.95
0.00
Potas (mg)
326.05
0.00
Wapń (mg)
13.89
0.00
Fosfor (mg)
47.58
0.00
Magnez (mg)
39.00
0.00
Żelazo (mg)
0.94
0.00
Cynk (mg)
0.41
0.00
Miedź (mg)
0.20
0.00
Mangan (mg)
0.41
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny owoców w czekoladzie 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania owoców w czekoladzie

Koszt składników
16.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Banan
240 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Czekolada gorzka
40 g
1/2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
16.60