Owoce pod kruszonką
- Masło (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier (50 g)
- Jagody (200 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 2 sztuki (200 g)
Przepis na owoce pod kruszonką krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Masło pokrój w kostkę.
Umieść je w misce wraz z mąką, aromatem waniliowym oraz cukrem.
Palcami zagnieć szybko kruszonkę.
Brzoskwinie pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj z jagodami.
Owoce wyłóż do małych foremek ceramicznych.
Posyp owoce kruszonką.
Piecz przez 35 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat owoców pod kruszonką
Owoce pod kruszonką to świetny i pyszny pomysł na deser z owocami. Zobacz, jak zrobić owoce pod kruszonką – bardzo szybko, łatwo i do tego idealnie na lato. Ciasto kruche ma waniliowy smak. Jest delikatne, a zarazem chrupiące i rozpływające się w ustach. Do tego brzoskwinie i jagody – one świetnie sprawdzą się w tym prostym przepisie. Takie owoce pod kruszonką są dobre na zimno i na gorąco. Przepis na owoce pod kruszonką jest najlepszym pomysłem na wykorzystanie sezonowych, ale także mrożonych owoców.
Owoce pod kruszonką to brytyjski deser, który jest także znany pod nazwą „crumble”. Są to po prostu owoce, które przykryte są kruszonką i upieczone w piekarniku. Owoce pod kruszonką je się bezpośrednio z foremki – łyżeczką. Niekiedy crumble robi się w dużej formie (na przykład do tarty lub w innej foremce do pieczenia). To najlepsze, co można zrobić z kilku prostych składników. Jak zrobisz owoce pod kruszonką, można posypać je cukrem pudrem. Dobrze jest podać je na gorąco z lodami oraz bitą śmietaną. Są smaczne także na zimno. Na desery w takim stylu ciężko się nie skusić.
Owoce i kruszonka… Taki prosty przepis, a powstaje pyszne, słodkie co nieco. Przepis na owoce pod kruszonką zacznij od przygotowania piekarnika. Do tego konieczne będą naczynia do pieczenia. Najlepiej jest upiec wszystko w niewielkich foremkach. Całość to bardzo prosty przepis. Wystarczy tylko zrobić ciasto kruche, a z niego kruszonkę. By ciasto kruche było idealne, masło musi być wyjęte prosto z lodówki. Zagnieć składniki ciasta (masło, mąkę, cukier i aromat waniliowy). Najlepiej robić go palcami, ale na początku można posiekać wszystko nożem, by składniki trochę się połączyły. Ma powstać kruszonka (sypka, by można było łatwo posypać wierzch). Brzoskwinie umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z jagodami. Wyłóż owoce na dno foremek i posyp je kruszonką. Wszystko piecz przez 35 minut i gotowe. Już masz gotowy sposób na deser.
*W przepisie na owoce pod kruszonką najlepsze jest to, że można użyć wszystkich owoców. Ponadto, jeżeli masz owoce mrożone, nie rozmrażaj ich.
Jesteś na diecie i pomysł na coś słodkiego jest Ci potrzebny? Owoce pod kruszonką możesz zrobić w lekko zmodyfikowanej wersji. Jak zrobić owoce pod kruszonką, by były mniej kaloryczne? Dobre będzie zamienienie cukru na erytrytol, ksylitol, stewię. By Twój deser miał więcej błonnika, witamin i składników mineralnych, mąkę pszenną zastąp mąką orkiszową typu 2000. Ta mąka jest idealnie stworzona do ciasta kruchego, więc owoce pod kruszonką będą pyszne i chrupiące.
Alergeny w owocach pod kruszonką
Lista alergenów dla owoców pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze owoców pod kruszonką
Owoce zawierają dużą dawkę witamin i minerałów. Jagody są świetne dla wzroku, mają dużą ilość przeciwutleniaczy. Ciasto kruche ma wysoką wartość kaloryczną, a także zawierają tłuszcz nasycony.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.