Oszukane zrazy
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (600 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
- Musztarda - 4 łyżki (40 g)
- Ogórki kiszone - 6 sztuk (200 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Boczek wędzony bez kości - 1 kawałek (200 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na oszukane zrazy krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dopraw do smaku i wymieszaj. Wsyp bułkę tartą i połącz składniki.
Warzywa i boczek pokrój w kostkę.
Mięso podziel na mniejsze części i rozgnieć palcami na cienkie placki.
Środek posmaruj musztardą, dodaj pokrojone warzywa z boczkiem, zawiń mięso w rulon.
Usmaż mięso na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat oszukanych zrazów
Tradycyjne zrazy powstają z mięsa wołowego, jeśli jednak nie przepadasz za tym rodzajem postaw na drób lub mięso mielone, dzięki, któremu ten przepis będzie szybki i prosty.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na oszukane zrazy, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.
Wykorzystałam wieprzowo-wołowe, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.
Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje do zrazów i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.
Aby przygotować pyszne oszukane zrazy z mięsa mielonego będziesz potrzebować: mięso – u mnie jest to mięso mielone wołowo -wieprzowe, jajko, ogórki – możesz przygotować zrazy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, papryka, cebula, boczek, bułka tarta, odrobina oleju rzepakowego, mąka pszenna. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.
Zatem jak zrobić oszukane zrazy?
W pierwszej kolejności przełóż mięso do miski, dopraw do smaku i wbij jajko, wsyp bułkę tartą. Wymieszaj całość i podziel na niewielkiej kulki, rozgnieć je na stole. Posmaruj odrobiną musztardy, a warzywa i boczek pokrój w drobną kostkę, ułóż je na środku mięsa i zawiń w rulon.
Tak przygotowane oszukane zrazy usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, po około 15-30 minutach będą dobre do spożycia.
Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Będzie to idealny pomysł na kolację lub obiad dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w oszukanych zrazach
Lista alergenów dla oszukanych zrazów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze oszukanych zrazów
Możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.