Ośmiorniczki z parówek
Przepis na ośmiorniczki z parówek krok po kroku
Parówki podziel na pół.
Końcówkę, gdzie wcześniej parówka została przecięta, przekrój na krzyż na głębokość około 3-4 cm tworząc nóżki.
Wrzuć parówki do wody i gotuj, pilnując by woda nie zaczęła wrzeć.
Podawaj z pieczywem, świeżymi warzywami i ketchupem.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat ośmiorniczek z parówek
Każdy od czasu do czasu szuka oderwania od rzeczywistości. Możliwości na realizację tego założenia jest wiele- od czytania książek przez sporty ekstremalne, po wyjazdy za granicę. Jednakże egzotyki można szukać bliżej, ponieważ swego rodzaju owoce morza znajdą się nawet w prywatnej kuchni.
Przedstawiamy wszystkim zainteresowanym pomysł na ośmiorniczki z parówek. Takie danie idealnie nada się dla dzieci, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Będzie to też ciekawą propozycją na imprezową przekąskę. Parówkowe ośmiorniczki przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.
W taki sposób zaprezentowane parówki na pewno wywołają wiele pozytywnych emocji. Dużym walorem wspomnianej wyżej potrawy - oprócz nietypowego wyglądu i dobrze znanego, lubianego smaku - jest fakt, że można podawać ją, z czym się chce. Jeżeli akurat nie czujemy się w nastroju na dalekie podróże, możemy pozostawić ją z keczupem lub musztardą. Jeżeli natomiast mamy ochotę na klimat ciepłych krajów, możemy spróbować opcji z sosem z ananasa lub z sosem mango! Możliwości jest tak wiele ile mózgów na świecie! Niektórzy mogą się zastanawiać, w jaki sposób przepis na ośmiorniczki z parówek ma zapewnić oderwanie od rzeczywistości. Wszystkim sceptycznie nastawionym już tłumaczę. Przede wszystkim dobrą zabawą! Po to przecież podejmujemy różnego rodzaju wyzwania, próbujemy nowych rzeczy, wcielamy w życia nowe hobby by przeżyć miłe i ekscytujące chwile. Dlatego, kiedy ktoś pyta mnie, jak zrobić ośmiorniczki z parówek, odpowiadam, że z uśmiechem. A następnie wystarczy już tylko przekroić parówkę na pół i wykroić nóżki przecinając jeden koniec. W ten sposób Wasza ośmiorniczka może mieć 4,6 lub aż 8 nóg! Jest to przepis naprawdę prosty. Jestem nawet skłonna powiedzieć, że jest to idealny przepis na pierwsze kroki w kuchni.
Jeśli chcecie by te ośmiorniczki z parówek były nie tylko zabawnym, ale i zdrowym posiłkiem wybierzcie takie, które przynajmniej z 95% składają się z mięsa z kurczaka lub z mięsa z szynki wieprzowej. Im krótszy i prostszy skład, tym większa pewność, że wykorzystany produkt jest bezpieczny.
Alergeny w ośmiorniczkach z parówek
Lista alergenów dla ośmiorniczek z parówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ośmiorniczki z parówek
Wartości odżywcze ośmiorniczek z parówek
Im krótszy i prostszy skład produktu, tym większa pewność, że wykorzystany produkt jest bezpieczny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.