Ośmiornica z grilla

Opublikowano: 07.04.2021 r., 19:56 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowana ośmiornica na ruszcie
Ośmiornica z grilla
Ośmiornica z grilla nie należy to prostych i szybkich dań, ale odpowiednio przygotowana jest bardzo smaczna. Sprawdź, czy potrzebna jest marynata do ośmiornicy z grilla!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Grillowanie 60 min
371 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
7
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Wino białe wytrawne - 1/2 szklanki (100 ml)
  • Cytryna - 2 sztuki (180 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 8 łyżek (80 ml)
  • Ośmiornica surowa - 1 sztuka (1200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, grill, szczypce do grilla

Przepis na ośmiornicę z grilla krok po kroku

Do garnka wlej białe wino i wodę. Następnie dodaj pokrojoną w plastry 1 cytrynę, cebulę, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj.

Z rozmrożonej ośmiornicy wytnij oczy oraz ząb (dziób). Możesz zostawić głowę. Ośmiornicę opłucz.

Gdy wywar zacznie bulgotać, włóż ośmiornicę i po chwili ją wyjmij. Czynność powtórz 3 razy.

Ośmiornicę gotuj na małym ogniu ok. 60 min.

Ugotowaną ośmiornicę podziel na mniejsze części (po 1-2 macki) i natrzyj oliwą z oliwek.

Grilluj po ok. 5 min z każdej strony.

Do miseczki wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Z cytryny wyciśnij sok. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę oregano i 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego. Całość wymieszaj i polej po ośmiornicy.

Jak oceniasz przepis na ośmiornicę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat ośmiornicy z grilla

Ośmiornica z grilla to jedno z nieco trudniejszych dań do wykonania, ale wystarczy wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę podczas jej przygotowywania, aby wyszła odpowiednio soczysta, a nie gumowata. Wtedy na pewno twoi goście nie będą mogli się jej oprzeć. Być może przekonasz nawet tych, którzy nie przepadają za taką kuchnią.

Świeżą ośmiornicę trudniej jest dostać w sklepie, ale mrożona jest nawet lepsza, ponieważ za sprawą mrożenia mięso kruszeje (zmienia się jego struktura), przez co jest prostsze w obróbce. Jak przygotować ośmiornicę na grilla? Ośmiornica nie jest tak prosta do przygotowania, jak np. krewetki. Przed grillowaniem trzeba ją ugotować, a wcześniej odpowiednio zahartować. Marynata do ośmiornicy to przeważnie to, co znajduje się w garnku. Później jedynie nawilża się ją oliwą z oliwek.

Przepis możesz nieco zmodyfikować. Ośmiornica po grecku nie musi być koniecznie gotowana w wodzie z wytrawnym białym winem. Możesz też użyć octu jabłkowego. Zamiast 1/2 szklanki, możesz wlać do garnka całą szklankę. Zazwyczaj należy ją gotować ok. 1 h, choć mniejsze ośmiornice mogą być już gotowe po 45 min, ale te bardzo duże warto przetrzymać jeszcze dłużej. Pamiętaj o tym, żeby do garnka wlać tyle wody, aby ta na pewno dobrze zakryła ośmiornicę.

Po ugotowaniu możesz zostawić ośmiornicę w większym kawałku lub pokroić na pojedyncze macki. Grillowanie ośmiornicy na grillu nie zajmuje dużo czasu. Powinna być gotowa już po 10 minutach. Mniejsze macki możesz nabić na patyczek (powinien być namoczony w wodzie), a te większe ułożyć bezpośrednio na ruszcie.

Ośmiornicę możesz podać z różnymi sosami. Odpowiednimi będzie zarówno sos z papryczką chili (jeśli chcesz ostrzejsze danie), jak i z oliwą z oliwek z dodatkiem pieprzu, bazylii oraz soku z cytryny. Możesz przygotować sos na bazie octu balsamicznego. Ośmiornica dobrze smakuje z grillowanymi warzywami. Niezależnie od tego, na jakie dodatki się zdecydujesz, ten, kto uwielbia owoce morza, na pewno chętnie spróbuje ośmiornicy przygotowanej na grillu.

Alergeny w ośmiornicy z grilla

Lista alergenów dla ośmiornicy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ośmiornica surowa

Wartości odżywcze ośmiornicy z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
112.59
371.56
Białko (g)
10.94
36.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.50
11.55
Węglowodany przyswajalne (g)
3.08
10.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
5.58
18.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
4.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.30
14.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
11.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
2.27
Cholesterol (mg)
34.49
113.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
32.44
107.06
Witamina B6 (mg)
0.28
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
14.37
47.43
Witamina C (mg)
9.94
32.79
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.57
5.18
Retinol (µg (mcg))
32.34
106.71
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Niacyna (mg)
1.54
5.07
Foliany (µg (mcg))
13.90
45.86
Beta karoten (µg (mcg))
0.41
1.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
166.22
548.53
Potas (mg)
281.81
929.99
Wapń (mg)
43.93
144.98
Fosfor (mg)
139.11
459.06
Magnez (mg)
23.77
78.43
Żelazo (mg)
3.88
12.81
Cynk (mg)
1.24
4.09
Miedź (mg)
0.32
1.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ośmiornicy z grilla 7
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ośmiornicy z grilla

Koszt składników
195.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino białe wytrawne
100 ml
1/2 szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Cytryna
180 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 180 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
80 ml
8 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 ml
Ośmiornica surowa
1200 g
1 sztuka
37.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
148.00
Za 1200 g
Koszt składników
195.30