Ośmiornica z grilla
- Wino białe wytrawne - 1/2 szklanki (100 ml)
- Cytryna - 2 sztuki (180 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 8 łyżek (80 ml)
- Ośmiornica surowa - 1 sztuka (1200 g)
Przepis na ośmiornicę z grilla krok po kroku
Do garnka wlej białe wino i wodę. Następnie dodaj pokrojoną w plastry 1 cytrynę, cebulę, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj.
Z rozmrożonej ośmiornicy wytnij oczy oraz ząb (dziób). Możesz zostawić głowę. Ośmiornicę opłucz.
Gdy wywar zacznie bulgotać, włóż ośmiornicę i po chwili ją wyjmij. Czynność powtórz 3 razy.
Ośmiornicę gotuj na małym ogniu ok. 60 min.
Ugotowaną ośmiornicę podziel na mniejsze części (po 1-2 macki) i natrzyj oliwą z oliwek.
Grilluj po ok. 5 min z każdej strony.
Do miseczki wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Z cytryny wyciśnij sok. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę oregano i 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego. Całość wymieszaj i polej po ośmiornicy.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat ośmiornicy z grilla
Ośmiornica z grilla to jedno z nieco trudniejszych dań do wykonania, ale wystarczy wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę podczas jej przygotowywania, aby wyszła odpowiednio soczysta, a nie gumowata. Wtedy na pewno twoi goście nie będą mogli się jej oprzeć. Być może przekonasz nawet tych, którzy nie przepadają za taką kuchnią.
Świeżą ośmiornicę trudniej jest dostać w sklepie, ale mrożona jest nawet lepsza, ponieważ za sprawą mrożenia mięso kruszeje (zmienia się jego struktura), przez co jest prostsze w obróbce. Jak przygotować ośmiornicę na grilla? Ośmiornica nie jest tak prosta do przygotowania, jak np. krewetki. Przed grillowaniem trzeba ją ugotować, a wcześniej odpowiednio zahartować. Marynata do ośmiornicy to przeważnie to, co znajduje się w garnku. Później jedynie nawilża się ją oliwą z oliwek.
Przepis możesz nieco zmodyfikować. Ośmiornica po grecku nie musi być koniecznie gotowana w wodzie z wytrawnym białym winem. Możesz też użyć octu jabłkowego. Zamiast 1/2 szklanki, możesz wlać do garnka całą szklankę. Zazwyczaj należy ją gotować ok. 1 h, choć mniejsze ośmiornice mogą być już gotowe po 45 min, ale te bardzo duże warto przetrzymać jeszcze dłużej. Pamiętaj o tym, żeby do garnka wlać tyle wody, aby ta na pewno dobrze zakryła ośmiornicę.
Po ugotowaniu możesz zostawić ośmiornicę w większym kawałku lub pokroić na pojedyncze macki. Grillowanie ośmiornicy na grillu nie zajmuje dużo czasu. Powinna być gotowa już po 10 minutach. Mniejsze macki możesz nabić na patyczek (powinien być namoczony w wodzie), a te większe ułożyć bezpośrednio na ruszcie.
Ośmiornicę możesz podać z różnymi sosami. Odpowiednimi będzie zarówno sos z papryczką chili (jeśli chcesz ostrzejsze danie), jak i z oliwą z oliwek z dodatkiem pieprzu, bazylii oraz soku z cytryny. Możesz przygotować sos na bazie octu balsamicznego. Ośmiornica dobrze smakuje z grillowanymi warzywami. Niezależnie od tego, na jakie dodatki się zdecydujesz, ten, kto uwielbia owoce morza, na pewno chętnie spróbuje ośmiornicy przygotowanej na grillu.
Alergeny w ośmiornicy z grilla
Lista alergenów dla ośmiornicy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ośmiornica surowa
Wartości odżywcze ośmiornicy z grilla
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.