Ośmiornica
- Ośmiornica surowa (500 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na ośmiornicę krok po kroku
Na dno garnka wlej oliwę.
Czosnek pokrój w plastry.
Ośmiornicę dokładnie wypatrosz i opłucz.
Włóż ośmiornicę do garnka, dodaj czosnek.
Duś pod przykryciem na niskim ogniu przez około 1,5-2 godziny.
Więcej informacji na temat ośmiornicy
Ośmiornica, choć w polskiej kuchni jest niezwykle rzadko spotykana i przyrządzana, staje się coraz bardziej popularna wśród wszystkich miłośników owoców morza. Można przygotować ją na wiele sposobów – odpowiednio przyrządzona ośmiornica będzie pyszna grillowana, smażona, gotowana, a także duszona. To świetny pomysł na główny składnik na obiad, dodatek do sałatki czy zupy. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić ośmiornicę koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy, a jednocześnie najprostszy przepis na ośmiornicę, która będzie uniwersalna i sprawdzi się na wiele okazji. Zatem jak zrobić ośmiornicę? Podstawowe niezbędne składniki to oczywiście dobra ośmiornica, a dokładnie jej macki, a także oliwa z oliwek oraz przyprawy. Ponieważ świeża ośmiornica na ogół nie jest dostępna we wszystkich sklepach i najczęściej trzeba jej szukać na specjalnych targach z owocami morza śmiało, możesz skorzystać również z mrożonek – mrożona ośmiornica będzie równie smaczna. Przygotowanie ośmiornicy jest banalnie proste. Do garnka z oliwą i plastrami czosnku wystarczy dodać macki ośmiornicy i dusić na wolnym, małym ogniu około półtorej godziny. Tak przygotowana ośmiornica jest zarówno smaczna, jak i bardzo uniwersalna, sprawdzi się do wielu różnych dań. Jak widzisz, do jej przygotowania nie potrzebujesz ani zaawansowanego sprzętu, ani większych umiejętności kulinarnych, pamiętaj jednak, że czas gotowania jest dość długi, dlatego nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili i lepiej zaplanować je sobie odpowiednio wcześnie. Wiele osób, które chcą przyrządzić ośmiornicę, zastanawia się, czy jest ona zdrowa i bez obaw można ją jeść. Mięso z ośmiornicy jest wysokobiałkowe, a przy tym charakteryzuje je niska zawartość tłuszczu. Dodatkowo ośmiornica jest bogata w witaminy z grupy B, a także cynk, potas i selen. Można więc śmiało uznać ją za odżywczy produkt. Jeśli zastanawia Cię jak przygotować pyszną duszoną ośmiornicę, którą następnie będzie można wykorzystać do wielu różnych dań, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, najlepszy przepis.
Alergeny w ośmiornicy
Lista alergenów dla ośmiornicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ośmiornica surowa
Wartości odżywcze ośmiornicy
Ośmiornica to dobre źródło białka, niektórych witamin i składników mineralnych, dlatego może stanowić wartościowy element diety.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.