Oscypek z żurawiną
- Oscypek - 2 sztuki (60 g)
- Żurawina w słoiku - 1 łyżka (15 g)
- Orzechy włoskie - 2 sztuki (14 g)
Przepis na oscypek z żurawiną krok po kroku
Oscypki ułóż na tacce do grilla.
Grilluj na mocno rozgrzanym grillu z obu stron, aż oscypek będzie chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Podawaj polany żurawiną ze słoika i posypany rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Więcej informacji na temat oscypka z żurawiną
Najczęstszą pamiątką przywożoną z gór są oscypki. Bezpiecznie zapakowane w hermetyczny sposób mogą leżeć w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać ten smaczny upominek to przychodzimy z prostym i szybkim przepisem.
Oscypek z żurawiną przygotowany na ciepło to dobry dodatek nie tylko na grilla. Oscypek to pyszny ser powstający z mleka owczego, z którego słyną polskie góry, szczególnie Podhale. Przygotowywany jest przez baców na hali, którzy po wydojeniu owiec łączą wysuszoną podpuszczkę z przelanym przez płótno mlekiem. Powstałą masę serową odciska się, formuje i moczy przez dobę w solance. Po tym czasie wędzi się on nad iglastym, palonym drewnem. Obecnie produkt ten może posiadać do 40% domieszki mleka krowiego.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić oscypki z żurawiną z grilla to wystarczą dosłownie dwa kroki. Oscypki ugrilluj. Do tego możesz wykorzystać tradycyjnego grilla, patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Ważne by użyty sprzęt był dobrze rozgrzany, tak aby zgrillowany ser był chrupiący na wierzchu a miękki i ciągnący w środku. Od razu podawaj go z dodatkami takimi jak konfitura z żurawiny i np. orzechy włoskie. Te ostatnie dopełnią danie chrupkością.
Ważnym składnikiem jest konfitura żurawinowa, która nadaje przystawce słodkości. Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym. Infekcje dróg moczowych spowodowane są najczęściej przez bakterie Escherichia coli, które się do tych dróg dostają. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścian dróg moczowych i zwiększa przez to ich wydalanie z moczem.
W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka, poprzez powstrzymywanie osadzania się H. pylori na ściankach żołądka.
Jeśli potrzebny Ci pyszny przepis na oscypka z żurawiną, to ten sprawdzi się idealnie.
Alergeny w oscypku z żurawiną
Lista alergenów dla oscypka z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- oscypek
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze oscypka z żurawiną
W żurawinie zawarte są flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.