Orszada
- Migdały (300 g)
- Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na orszada krok po kroku
Migdały umieść w malakserze, dodaj do nich 1500 ml wody i rozdrobnij.
Odstaw na 20 minut i przecedź przez gazę.
Do płynu dodaj cukier i wymieszaj.
Napój schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Więcej informacji na temat orszady
Orszada to bardzo dobry pomysł na pyszny napój domowej roboty dla całej rodziny. Smaczny napój na bazie migdałów sprawdzi się jako dodatek do drinków z dodatkiem alkoholu, a także tych bezalkoholowych. Napój najlepiej podawać schłodzony lub z dodatkiem kostek lodu. Przepis na orszadę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia napoju potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: migdały, cukier.
Jak zrobić orszadę? Migdały umieść w malakserze, dodaj do nich wodę i rozdrobnij. Odstaw na 20 minut i przecedź przez gazę. Do płynu dodaj cukier i wymieszaj. Napój schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Zamiast cukru do napoju, dodać można ksylitolu lub miodu. Ksylitol jest cukrem brzozowym mającym niski indeks glikemiczny. Ksylitol zapobiega powstawaniu próchnicy i dodawany jest do gum do żucia i past do zębów. Ksylitol zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.
Podsumowując smaczny domowy migdałowy napój sprawdzi się idealnie w ciepłe letnie dni. Łatwy i szybki do zrobienia napój podawać można z kostkami lodu. Napój sporządzany zazwyczaj z migdałów można przygotować także z innych orzechów takich jak nerkowce, orzechy włoskie czy orzechy laskowe. Napój jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w orszadzie
Lista alergenów dla orszady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze orszady
Orszada to bardzo dobre źródło składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Napój jest średnio kaloryczny i dodawać można go do koktajli owocowych zamiast mleka.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.