Oponki z twarogiem

Opublikowano: 27.01.2022 r., 8:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oponki serowe z cukrem pudrem.
Oponki z twarogiem
Oponki z twarogiem to doskonały pomysł na pyszne łakocie do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne oponki.
Przygotowanie 140 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
704 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Ser twarogowy tłusty (250 g)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Masło (120 g)
  • Cukier puder (120 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na oponki z twarogiem krok po kroku

W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj twaróg, cukier i rozpuszczone masło, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 cm.

Wykrawaj szklanką koła, a w nich kieliszkiem wytnij mniejsze koło.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni, pilnuj temperaturę podczas smażenia termometrem cukierniczym.

Partiami smaż oponki z obydwu stron, aż będą rumiane.

Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na oponki z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat oponek z twarogiem

Oponki z twarogiem to doskonała propozycja na pyszne łakocie do kawy i herbaty. Oponki można udekorować lukrem lub domowym kremem czekoladowym. Przepis na oponki z twarogiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, twaróg z wiaderka, drożdże, masło, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić oponki z twarogiem? W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i wymieszaj, odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj twaróg, cukier i rozpuszczone masło, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 cm. Wykrawaj szklanką koła, a w nich kieliszkiem wytnij mniejsze koło. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni, pilnuj temperaturę podczas smażenia termometrem cukierniczym. Partiami smaż oponki z obydwu stron, aż będą rumiane. Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Smażenie na głębokim tłuszczu nie powoduje wnikania tłuszczu do ciasta. Tłuszcz powinien mieć wysoką temperaturę, aby oponki nie nasiąkały olejem.

Podsumowując prost przepis na oponki świetnie sprawdzi się na deser dla dzieci. Oponki są dobre od razu po usmażeniu. Najlepsze są tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci świeżość. Oponki są szybkie i łatwe do zrobienia. Koniecznie włącz do diety prosty przepis na oponki.

Alergeny w oponkach z twarogiem

Lista alergenów dla oponek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze oponek z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Oponki z twarogiem to słodki wyrób domowy zawierający dużą ilość cukru. Tego typu wyrobów nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Oponki są kaloryczne, więc zwróć uwagę na wielkość porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
521.98
704.67
Białko (g)
4.94
6.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
29.93
40.41
Węglowodany przyswajalne (g)
29.78
40.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
42.79
57.77
Tłuszcze nasycone (g)
6.26
8.45
Tłuszcze nienasycone (g)
36.54
49.33
Cholesterol (mg)
12.84
17.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
40.70
54.95
Potas (mg)
70.65
95.38
Wapń (mg)
29.34
39.61
Żelazo (mg)
1.33
1.80
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z twarogiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek z twarogiem

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ser twarogowy tłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
26.50