Oponki z twarogiem
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Ser twarogowy tłusty (250 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Masło (120 g)
- Cukier puder (120 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na oponki z twarogiem krok po kroku
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj twaróg, cukier i rozpuszczone masło, zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 cm.
Wykrawaj szklanką koła, a w nich kieliszkiem wytnij mniejsze koło.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni, pilnuj temperaturę podczas smażenia termometrem cukierniczym.
Partiami smaż oponki z obydwu stron, aż będą rumiane.
Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.
-
Oponki drożdżowe
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki drożdżowe z serem
-
Oponki twarogowe
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki bez sera
-
Oponki z sera białego
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Oponki z serem z piekarnika
-
Sfenj
-
Drożdżowe oponki z serem
-
Oponki
Więcej informacji na temat oponek z twarogiem
Oponki z twarogiem to doskonała propozycja na pyszne łakocie do kawy i herbaty. Oponki można udekorować lukrem lub domowym kremem czekoladowym. Przepis na oponki z twarogiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, twaróg z wiaderka, drożdże, masło, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić oponki z twarogiem? W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i wymieszaj, odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj twaróg, cukier i rozpuszczone masło, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 cm. Wykrawaj szklanką koła, a w nich kieliszkiem wytnij mniejsze koło. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni, pilnuj temperaturę podczas smażenia termometrem cukierniczym. Partiami smaż oponki z obydwu stron, aż będą rumiane. Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Smażenie na głębokim tłuszczu nie powoduje wnikania tłuszczu do ciasta. Tłuszcz powinien mieć wysoką temperaturę, aby oponki nie nasiąkały olejem.
Podsumowując prost przepis na oponki świetnie sprawdzi się na deser dla dzieci. Oponki są dobre od razu po usmażeniu. Najlepsze są tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci świeżość. Oponki są szybkie i łatwe do zrobienia. Koniecznie włącz do diety prosty przepis na oponki.
Alergeny w oponkach z twarogiem
Lista alergenów dla oponek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze oponek z twarogiem
Oponki z twarogiem to słodki wyrób domowy zawierający dużą ilość cukru. Tego typu wyrobów nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Oponki są kaloryczne, więc zwróć uwagę na wielkość porcji.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.