Oponki z serem z piekarnika

Opublikowano: 12.04.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone oponki serowe na paterze
Oponki z serem z piekarnika
Oponki z serem z piekarnika to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Oponki pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość kalorii niż te smażone na oleju. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
361 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, szklanka

Przepis na oponki z serem z piekarnika krok po kroku

Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem.

Dodaj do roztworu łyżkę mąki i wymieszaj.

Odstaw na 15 minut.

Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej twaróg, jajka i cukier.

Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Ciasto na oponki rozwałkuj na grubość około 3-4 cm.

Szklanką wykrawaj oponki, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij dziurkę.

Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze.

Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na oponki z serem z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat oponek z serem z piekarnika

Oponki z serem z piekarnika to bardzo dobry pomysł na delikatne drożdżowe ciasto z dodatkiem twarogu. Oponki pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość tłuszczu i są łatwiej strawne. Przepis na oponki z serem z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, twaróg tłusty, drożdże, mleko, jajko.

Jak zrobić oponki z serem z piekarnika? Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem. Dodaj do roztworu łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej twaróg, jajka i cukier. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto na oponki rozwałkuj na grubość około 3-4 cm. Szklanką wykrawaj oponk,i a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij dziurkę. Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Białko niezbędne jest także do syntezy enzymów trawiennych. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.

Podsumowując pieczone oponki serowe to bardzo dobry deser dla całej rodziny. Oponki są pyszne i zawierają mniejszą ilość kalorii. Oponki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 2 dni. Oponki z twarogiem zawierają dużą ilość białka, pozwolą więc zachować sytość na dłużej.

Alergeny w oponkach z serem z piekarnika

Lista alergenów dla oponek z serem z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze oponek z serem z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Oponki z serem z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Białko pomaga zachować sytość na dłużej. Oponki zawierają także dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
240.72
361.07
Białko (g)
9.77
14.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
44.45
66.67
Węglowodany przyswajalne (g)
44.18
66.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.89
4.33
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
3.47
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
0.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.68
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.41
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
4.56
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.03
130.55
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
91.27
136.91
Potas (mg)
130.75
196.12
Wapń (mg)
52.62
78.93
Fosfor (mg)
91.54
137.31
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.45
27.68
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.45
3.67
Cynk (mg)
0.91
1.37
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z serem z piekarnika 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek z serem z piekarnika

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
22.00