Oponki z serem z piekarnika
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Ser twarogowy tłusty (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
Przepis na oponki z serem z piekarnika krok po kroku
Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem.
Dodaj do roztworu łyżkę mąki i wymieszaj.
Odstaw na 15 minut.
Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej twaróg, jajka i cukier.
Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Ciasto na oponki rozwałkuj na grubość około 3-4 cm.
Szklanką wykrawaj oponki, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij dziurkę.
Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze.
Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
-
Oponki drożdżowe
-
Oponki z twarogiem
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki drożdżowe z serem
-
Oponki twarogowe
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki bez sera
-
Oponki z sera białego
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Sfenj
-
Drożdżowe oponki z serem
-
Oponki
Więcej informacji na temat oponek z serem z piekarnika
Oponki z serem z piekarnika to bardzo dobry pomysł na delikatne drożdżowe ciasto z dodatkiem twarogu. Oponki pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość tłuszczu i są łatwiej strawne. Przepis na oponki z serem z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, twaróg tłusty, drożdże, mleko, jajko.
Jak zrobić oponki z serem z piekarnika? Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem. Dodaj do roztworu łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej twaróg, jajka i cukier. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto na oponki rozwałkuj na grubość około 3-4 cm. Szklanką wykrawaj oponk,i a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij dziurkę. Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Białko niezbędne jest także do syntezy enzymów trawiennych. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.
Podsumowując pieczone oponki serowe to bardzo dobry deser dla całej rodziny. Oponki są pyszne i zawierają mniejszą ilość kalorii. Oponki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 2 dni. Oponki z twarogiem zawierają dużą ilość białka, pozwolą więc zachować sytość na dłużej.
Alergeny w oponkach z serem z piekarnika
Lista alergenów dla oponek z serem z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser twarogowy tłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze oponek z serem z piekarnika
Oponki z serem z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Białko pomaga zachować sytość na dłużej. Oponki zawierają także dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać diabetycy.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
twaróg,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.