Oponki z serem mascarpone

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oponki mascarpone na serwetce
Oponki z serem mascarpone
Oponki z serem mascarpone to doskonały wybór dla każdego, kto kocha naprawdę proste rozwiązania. Ze względu na dodatek serka są naprawdę smaczne i bardzo delikatne.
Przygotowanie 50 min
Smażenie 20 min
1058 kcal
Kcal w porcji
149 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (1000 ml)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na oponki z serem mascarpone krok po kroku

W głębokiej misce umieść wszystkie składniki oprócz mąki. Dobrze wymieszaj łyżką, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj mąkę.

Zagnieść ciasto. Zroluj ciasto i podziel na dwie części. Powstałe wałeczki pokrój na mniejsze porcje i uformuj z nich kulki.

Zrób dziurę w środku każdego pączka.

Rozgrzej olej w garnku i wrzucaj małymi partiami pączki. Smaż pączki twarogowe z obu stron na złoty kolor.

Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na oponki z serem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat oponek z serem mascarpone

Oponki z serem mascarpone to doskonały wybór dla każdego, kto kocha naprawdę proste rozwiązania. Ze względu na dodatek serka są naprawdę smaczne i bardzo delikatne. Te małe pączki z dziurką na pewno skradną serca wszystkich miłośników smacznych deserów. W dodatku robi się je zupełnie samodzielnie w domu, więc są znacznie zdrowsze, a przy tym smaczniejsze. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oponki z serem mascarpone, które będą pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. By je przygotować nie potrzeba wcale specjalistycznego sprzętu. Wystarczy tylko duży garnek albo bardzo głęboka patelnia. Można również użyć do tego woka. Opoki są smażone na głębokim tłuszczu, dlatego niezwykle ważne jest, by nie był on odpowiednio nagrzany, jednak nie za bardzo. Olej bardzo łatwo jest przypalić, a wtedy powstają w nim niebezpieczne dla zdrowia substancje. By tego uniknąć wystarczy co jakiś czas włożyć do środka część ciasta, jeśli wokół niego powstaną bąbelki powietrza, oznacza to, że tłuszcz jest już gotowy do smażenia.

Przepis na oponki z serem mascarpone to doskonały wybór dla każdego, kto szuka inspiracji na smaczne, domowe pączki. Te z receptury są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te małe serowe dzieła sztuki na pewno skradną serca nie tylko dorosłych, ale również najmłodszych domowników, ze względu na słodycz i wspaniały smak. Choć zwykle oponki kojarzą się raczej z deserem, który ma mnóstwo kalorii, a przy okazji wprost ocieka tłuszczem, to w tej wersji jest zupełnie inaczej. Dlatego te oponki wspaniale sprawdzą się na słodkie przekąski na diecie redukcyjnej. Są tak piękne, że świetnie sprawdzą się również jako prezent na specjalne okazje. Głównym ich składnikiem jest oczywiście delikatny mascarpone, to on nadaje im odpowiedniej formy i smaku. Oprócz serka dodaje się również mąkę, najlepiej w tym wypadku sprawdza się mąka pszenna o niskim typie, gdyż jest delikatna i bardzo uniwersalna. Można ją również zastąpić mąką owsianą, która jest równie smaczna i także sprawdza się w słodkich wypiekach.

Alergeny w oponkach z serem mascarpone

Lista alergenów dla oponek z serem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze oponek z serem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(149g)
Energia (kcal)
710.33
1058.39
Białko (g)
2.23
3.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(149g)
Węglowodany (g)
8.58
12.78
Węglowodany przyswajalne (g)
8.57
12.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(149g)
Tłuszcz (g)
73.93
110.16
Tłuszcze nasycone (g)
11.69
17.42
Tłuszcze nienasycone (g)
62.24
92.74
Cholesterol (mg)
46.66
69.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(149g)
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.22
Brak danych dla: mascarpone, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(149g)
Sód (mg)
16.32
24.32
Potas (mg)
43.79
65.25
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.78
57.78
Żelazo (mg)
0.45
0.67
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z serem mascarpone 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek z serem mascarpone

Koszt składników
27.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
27.60