Oponki Thermomix

Opublikowano: 18.02.2022 r., 17:16 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oponki na białym talerzu
Oponki Thermomix
Oponki Thermomix przygotujesz w zaledwie kilka chwil, dlatego to świetne rozwiązanie, jeśli jeszcze nie zjadłeś słodkiej, smażonej bułeczki.
Przygotowanie 20 min
125 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 25 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier (110 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (50 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, ocet spirytusowy, proszek do pieczenia, cukier, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, szklanka, kieliszek do wódki, thermomix

Przepis na oponki z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść ser twarogowy. Rozdrobnij przez 23 sekundy / obroty 7.

Do twarogu dodaj mąkę, jajka, cukier, śmietanę, sodę i proszek do pieczenia oraz ocet. Wyrabiaj przez 30 sekund / obroty 4.

Stolnicę oprósz mąką. Przełóż na nią ciasto i wyrabiaj jeszcze chwilę dłonią. Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm.

Szklanką wycinaj koła, a w ich środku kolejne kółko. Oponki odkładaj na bok. Środki delikatnie wyciągnij i uformuj małe kuleczki. Powtarzaj czynność do wykorzystania całego ciasta.

Rozgrzej olej i na początku usmaż w nim małe pączuszki na złoty kolor.

Następnie usmaż oponki również na złoty kolor z obu stron.

Wyciągnij z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy.

Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na oponki z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat oponek z thermomixa

Oponki to odmiana pączków w kształcie obręczy. Pączkami zajadano się już w starożytnym Rzymie. Na początku podawano je w wytrawnym wydaniu. W polskiej kuchni nadziewane były słoniną i spożywano je w okresie karnawału. Obecnie najwięcej pączków spożywane jest podczas Tłustego Czwartku, czyli w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wówczas sprzedawane jest około 100 milionów pączków i szacuje się, że każdy Polak zjada ich tego dnia około 2,5 sztuki. Jest to związane z przesądem, który sugeruje, że odmówienie sobie tego dnia słodkiej bułeczki sprzyja niepowodzeniu w życiu. Jeden pączek dostarcza około 300 kcal, ale całkowita wartość energetyczna zależy od stopnia wchłonięcia tłuszczu przez ciasto.

Oponki Thermomix przygotujesz w zaledwie kilka chwil, dlatego to świetne rozwiązanie, jeśli jeszcze nie zjadłeś słodkiej, smażonej bułeczki.

Ten prosty przepis na oponki z Thermomixa przygotujesz z kilku składników. Potrzebny będzie twaróg, mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana, ocet, soda i proszek do pieczenia. Do smażenia potrzebny będzie olej.

Na początku rozdrobnij twaróg w Thermomixie. Zajmie to około 23 sekundy. Następnie dodaj pozostałe składniki potrzebne do ciasta i wszystko razem wymieszaj przez 30 sekund. W tym czasie stolnicę obsyp mąką. Ciasto przełóż na stolnicę i chwilę wyrabiaj dłońmi. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj szklanką koła, a na ich środku kieliszkiem kolejne kółeczko. Oponki odkładaj na bok. Środek możesz uformować w kuleczki- mini pączki. Tak przygotowane ciasto smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gotowe, wystudzone oponki podawaj posypane cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić oponki w Thermomixie. Sami widzicie, że są łatwe w przygotowaniu. Te pyszne, szybkie bułeczki to świetny deser nie tylko na Tłusty Czwartek i nie tylko dla dzieci.

Jeśli chcesz, by oponki Thermomix były jeszcze smaczniejsze to przed podaniem, posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. To nada im jeszcze dodatkowego rozgrzewającego charakteru, szczególnie gdy zima nie odpuści na kilka dni przed Wielkim Postem. W każdym wydaniu będą naprawdę dobre.

Alergeny w oponkach z thermomixa

Lista alergenów dla oponek z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na oponki z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze oponek z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Jeden pączek dostarcza około 300 kcal, ale całkowita wartość energetyczna zależy od stopnia wchłonięcia tłuszczu przez ciasto.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
418.52
125.56
Białko (g)
7.94
2.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
27.70
8.31
Węglowodany przyswajalne (g)
27.70
8.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
30.74
9.22
Tłuszcze nasycone (g)
4.02
1.20
Tłuszcze nienasycone (g)
26.73
8.02
Cholesterol (mg)
29.26
8.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.23
14.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
115.04
34.51
Potas (mg)
104.84
31.45
Wapń (mg)
46.95
14.08
Fosfor (mg)
112.55
33.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.37
4.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.71
0.51
Cynk (mg)
0.50
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek z thermomixa

Koszt składników
32.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
110 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Ocet spirytusowy
10 ml
1 łyżka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
32.30