Oponki Thermomix
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier (110 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (50 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżka (10 ml)
- Olej rzepakowy (500 ml)
Przepis na oponki z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść ser twarogowy. Rozdrobnij przez 23 sekundy / obroty 7.
Do twarogu dodaj mąkę, jajka, cukier, śmietanę, sodę i proszek do pieczenia oraz ocet. Wyrabiaj przez 30 sekund / obroty 4.
Stolnicę oprósz mąką. Przełóż na nią ciasto i wyrabiaj jeszcze chwilę dłonią. Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm.
Szklanką wycinaj koła, a w ich środku kolejne kółko. Oponki odkładaj na bok. Środki delikatnie wyciągnij i uformuj małe kuleczki. Powtarzaj czynność do wykorzystania całego ciasta.
Rozgrzej olej i na początku usmaż w nim małe pączuszki na złoty kolor.
Następnie usmaż oponki również na złoty kolor z obu stron.
Wyciągnij z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy.
Podawaj oprószone cukrem pudrem.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat oponek z thermomixa
Oponki to odmiana pączków w kształcie obręczy. Pączkami zajadano się już w starożytnym Rzymie. Na początku podawano je w wytrawnym wydaniu. W polskiej kuchni nadziewane były słoniną i spożywano je w okresie karnawału. Obecnie najwięcej pączków spożywane jest podczas Tłustego Czwartku, czyli w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wówczas sprzedawane jest około 100 milionów pączków i szacuje się, że każdy Polak zjada ich tego dnia około 2,5 sztuki. Jest to związane z przesądem, który sugeruje, że odmówienie sobie tego dnia słodkiej bułeczki sprzyja niepowodzeniu w życiu. Jeden pączek dostarcza około 300 kcal, ale całkowita wartość energetyczna zależy od stopnia wchłonięcia tłuszczu przez ciasto.
Oponki Thermomix przygotujesz w zaledwie kilka chwil, dlatego to świetne rozwiązanie, jeśli jeszcze nie zjadłeś słodkiej, smażonej bułeczki.
Ten prosty przepis na oponki z Thermomixa przygotujesz z kilku składników. Potrzebny będzie twaróg, mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana, ocet, soda i proszek do pieczenia. Do smażenia potrzebny będzie olej.
Na początku rozdrobnij twaróg w Thermomixie. Zajmie to około 23 sekundy. Następnie dodaj pozostałe składniki potrzebne do ciasta i wszystko razem wymieszaj przez 30 sekund. W tym czasie stolnicę obsyp mąką. Ciasto przełóż na stolnicę i chwilę wyrabiaj dłońmi. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj szklanką koła, a na ich środku kieliszkiem kolejne kółeczko. Oponki odkładaj na bok. Środek możesz uformować w kuleczki- mini pączki. Tak przygotowane ciasto smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gotowe, wystudzone oponki podawaj posypane cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić oponki w Thermomixie. Sami widzicie, że są łatwe w przygotowaniu. Te pyszne, szybkie bułeczki to świetny deser nie tylko na Tłusty Czwartek i nie tylko dla dzieci.
Jeśli chcesz, by oponki Thermomix były jeszcze smaczniejsze to przed podaniem, posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. To nada im jeszcze dodatkowego rozgrzewającego charakteru, szczególnie gdy zima nie odpuści na kilka dni przed Wielkim Postem. W każdym wydaniu będą naprawdę dobre.
Alergeny w oponkach z thermomixa
Lista alergenów dla oponek z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na oponki z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze oponek z thermomixa
Jeden pączek dostarcza około 300 kcal, ale całkowita wartość energetyczna zależy od stopnia wchłonięcia tłuszczu przez ciasto.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.