Oponki bez sera

Opublikowano: 20.02.2023 r., 20:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Beztwarogowe oponki na ściereczce
Oponki bez sera
Oponki bez sera to doskonała propozycja na smaczny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszne oponki.
Przygotowanie 40 min
343 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
  • Cukier (30 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
  • Cukier puder - do posypania (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, wałek, miska, szklanka

Przepis na oponki bez sera krok po kroku

Do miski wbij jajko, dodaj pocięte na kawałki masło, mąkę oraz mleko.

Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodaj resztę składników (poza olejem i cukrem pudrem) i zagnieć jednolite ciasto.

Blat posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Z ciasta wytnij okręgi z dziurką.

W rondelku rozgrzej olej i smaż w nim partiami oponki po obu stronach do uzyskania złotego koloru.

Usmażone oponki wyciągnij z tłuszczu i ułóż je na kratce, aby spłynął z nich nadmiar tłuszczu.

Oponki przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na oponki bez sera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat oponek bez sera

Oponki bez sera to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne oponki możesz podać z dodatkiem kakao, herbaty lub kawy. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na oponki bez sera jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, cukier puder oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić oponki bez sera? Do miski wbij jajko, dodaj pocięte na kawałki masło, mąkę oraz mleko. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj resztę składników (poza olejem i cukrem pudrem) i zagnieć jednolite ciasto. Blat posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wytnij okręgi z dziurką. W rondelku rozgrzej olej i smaż w nim partiami oponki po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Usmażone oponki wyciągnij z tłuszczu i ułóż je na kratce, aby spłynął z nich nadmiar tłuszczu. Oponki przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując: smażone oponki bez twarogu to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Łatwe oponki możesz przygotować także, jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowaniu słodkich wypieków. Oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Smaczne oponki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Najlepsze oponki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w oponkach bez sera

Lista alergenów dla oponek bez sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze oponek bez sera

na 100g gotowej potrawy

Oponki bez sera to doskonała propozycja na smaczny deser. Oponki smażone są w głębokim tłuszczu, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
572.74
343.64
Białko (g)
4.84
2.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
28.18
16.91
Węglowodany przyswajalne (g)
28.17
16.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
49.18
29.51
Tłuszcze nasycone (g)
6.34
3.81
Tłuszcze nienasycone (g)
42.83
25.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
30.60
18.36
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.23
7.34
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.63
17.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
13.08
7.85
Potas (mg)
104.38
62.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.20
25.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
0.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek bez sera 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek bez sera

Koszt składników
29.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Cukier puder
50 g
do posypania
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
29.20