Omurice

Opublikowano: 15.02.2023 r., 10:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omurice
Omurice
Japoński omlet z ryżem czyli omurice to smaczny i pożywny pomysł na danie. Miałeś okazję już próbować? Sprawdź jak zrobić omurice – danie jest najlepsze na śniadanie.
Przygotowanie 30 min
483 kcal
Kcal w porcji
296 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ryż parboiled (100 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Pieczarki (65 g)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia

Przepis na omurice krok po kroku

Ugotuj ryż do miękkości wg instrukcji na opakowaniu.

Rozgrzej połowę oliwy na patelni.

Pokrój w małą kostkę umyte mięso.

Na oliwie smaż mięso z dodatkiem soli na złoty kolor.

Do podsmażonego kurczaka dodaj pokrojoną w małe paski paprykę, cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w pół plastry.

Smaż wszystko z odrobiną soli do zmięknięcia i lekkiego zarumienienia.

Do podsmażonego mięsa oraz warzyw dodaj odcedzony ryż, oraz sos sojowy. Dopraw też pieprzem, wymieszaj i smaż przez minutę.

Na drugiej, dużej patelni rozgrzej resztę oliwy.

Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem.

Wlej jajka na gorącą patelnię z oliwą, odczekaj, aż się lekko zetnie (z wierzchu nadal pozostaje nieścięte jajko). Podważ ścięty omlet i przechyl patelnię, by nieścięte jajko spłynęło po podważoną część.

Na omlet wyłóż równomiernie nadzienie z ryżu, kurczaka i warzyw.

Omlet złóż na pół (tworząc półokrąg).

Omlet przełóż na talerz i podawaj.

Jak oceniasz przepis na omurice
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,5% osób

Więcej informacji na temat omurice

Japoński omlet z ryżem, czyli omurice to smaczny i pożywny pomysł na danie. Miałeś okazję już próbować? Sprawdź jak zrobić omurice – danie jest najlepsze na śniadanie. Ten sprawdzony przepis jest bardzo prosty. To odżywczy, pyszny posiłek z mięsem, ryżem, warzywami oraz omletem. Przepis na omurice da dwie mniejsze porcje lub jedną bardzo solidną porcję. Na pewno najesz się tym japońskim omletem z ryżem. Zawiera wszystko, czego potrzebujesz. Jest bardzo smacznym pomysłem na coś ciekawego na gorąco nie tylko na śniadanie.

Omurice jest to japoński omlet z ryżem. Wywodzi się on z kuchni japońskiej. Ten sprawdzony przepis jest bardzo sycący i bogaty w składniki. Japoński omlet z ryżem jest to nadzienie złożone z ugotowanego ryżu z usmażonym kurczakiem, cebulą dymką, papryką i pieczarkami zamknięte w omlecie z jajek. Potrawa ma kształt półkola.

Gdy brakuje Ci inspiracji na śniadania, omurice jest fajnym i pysznym rozwiązaniem. Przepis na omurice szybko się robi i jest naprawdę banalny. W czasie gotowania ryżu można przygotować wszystkie składniki. Omurice dobre będzie także na obiad i kolację, ponieważ da dużą sytość.

Jak zrobić omurice: zacznij od zrobienia nadzienia. Ugotuj ryż. Mięso i warzywa usmaż na oliwie. Wymieszaj z ugotowanym ryżem oraz przyprawami. Kolejny etap przepisu na omurice to usmażenie omletu. Wystarczy usmażyć jajka z przyprawami na oliwie. Na omlecie ułóż nadzienie i złóż omurice na pół. Można od razu przełożyć potrawę na talerz i podawać do stołu.

*Do tego sprawdzonego przepisu należy dodać taką ilość przypraw, by omlet z nadzieniem był dobry. Pamiętaj, że sos sojowy jest dosyć słony, ale według gustu można dodać więcej soli, jeżeli okaże się, że potrawa jest mało wyrazista.

*Do smażenia można użyć też masła (najlepiej klarowanego) lub oleju rzepakowego albo słonecznikowego.

Jak zrobisz omurice podawaj je na ciepło – wtedy jest najlepsze. Pyszny pomysł na dodatek do omurice to ketchup lub ulubiony sos. Smaczny omurice jest także w połączeniu z wasabi.

By zwiększyć wartość odżywczą potrawy najlepszym rozwiązaniem będzie użycie ryżu brązowego. Dobry będzie też ryż dziki. Dodatkowo dobrze byłoby zadbać o to, by ryż nie był gotowany w woreczkach. Należy go wsypać do garnka i zalać wodą (w stosunku 1 szklanka ryżu do 1-1,5 szklanki wody). Wtedy ryż wchłonie całą wodę. Gotowanie ryżu w woreczku grozi uwalnianiem się szkodliwego Bisfenolu A do potrawy, który przedostaje się pod wpływem obróbki cieplnej. Bisfenol A ma działanie niekorzystne na między innymi układ hormonalny człowieka.

Alergeny w omurice

Lista alergenów dla omurice przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze omurice

na 100g gotowej potrawy

To danie jest pełnowartościowe. Zawiera białko, węglowodany oraz tłuszcz. Nie ma tutaj glutenu, więc to dobra propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kcal)
163.38
483.61
Białko (g)
9.61
28.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(296g)
Węglowodany (g)
15.36
45.48
Węglowodany przyswajalne (g)
14.19
42.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
3.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz (g)
7.07
20.94
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
6.28
Tłuszcze nienasycone (g)
4.95
14.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.80
11.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
3.43
Cholesterol (mg)
116.41
344.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(296g)
Witamina A (µg (mcg))
68.29
202.13
Witamina B6 (mg)
0.31
0.92
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.86
Witamina C (mg)
16.66
49.30
Witamina D (µg (mcg))
0.56
1.66
Witamina E (mg)
1.12
3.31
Retinol (µg (mcg))
46.27
136.96
Tiamina (mg)
0.09
0.28
Ryboflawina (mg)
0.24
0.72
Niacyna (mg)
3.15
9.33
Foliany (µg (mcg))
29.42
87.09
Beta karoten (µg (mcg))
233.22
690.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód (mg)
329.84
976.32
Potas (mg)
233.25
690.43
Wapń (mg)
25.51
75.50
Fosfor (mg)
161.59
478.32
Magnez (mg)
32.25
95.45
Żelazo (mg)
1.05
3.10
Cynk (mg)
0.97
2.86
Miedź (mg)
0.13
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny omurice 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omurice

Koszt składników
65.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż parboiled
100 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Cebula dymka
40 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Pieczarki
65 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 65 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
65.50