Omułki

Opublikowano: 12.05.2022 r., 8:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omułki w białej miseczce.
Omułki
Omułki to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Omułki świetnie sprawdzą się podane jako wykwintne danie podczas wystawnej kolacji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
387 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Omułki (1200 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce (500 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
  • Chleb żytni razowy (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na omułki krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek z łupiny.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i duś przez 2-3 minuty.

Dodaj omułki, wlej wino i duś pod przykryciem przez 15 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na wierzch.

Omułki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na omułki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat omułek

Omułki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Omułki to owoce morza, które kupić należy świeże w sprawdzonym sklepie rybnym. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić omułki? Omułki świetnie sprawdzają się jako dodatek do makaronu. Można je także podać w delikatnym sosie z dodatkiem świeżego pieczywa. Przepis na omułki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: omułki, czosnek, cebula, oliwa z oliwek, natka pietruszki, pomidory w puszce, wino białe, pieczywo żytnie, sól, pieprz.

Jak zrobić omułki? Obierz cebulę i czosnek z łupiny. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i duś przez 2-3 minuty. Dodaj omułki, wlej wino i duś pod przykryciem przez 15 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na wierzch. Omułki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Omułki są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają spore ilości jodu i selenu.

Podsumowując pyszne omułki świetnie sprawdzą się na obiad dla dwojga. Można je podać także na imprezę ze znajomymi. Smaczne owoce morza są bardzo zdrowe i powinny gościć na naszym stole częściej niż raz w tygodniu. Przyprawy dodane do potrawy można dowolnie modyfikować. Powinny one jedynie podkreślać morski smak. Omułki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni. Najlepiej smakują jednak na świeżo. Najlepsze owoce morza to te pochodzące ze świeżych połowów.

Alergeny w omułkach

Lista alergenów dla omułek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • omułki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Wartości odżywcze omułek

na 100g gotowej potrawy

Omułki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Omułki zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Omułki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
110.61
387.13
Białko (g)
4.51
15.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
13.50
47.27
Węglowodany przyswajalne (g)
11.78
41.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
6.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.15
14.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.84
2.95
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
11.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.77
9.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.90
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, chleb żytni razowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina C (mg)
3.77
13.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
390.47
1366.65
Wapń (mg)
48.51
169.79
Żelazo (mg)
1.35
4.71
Szacunkowy indeks glikemiczny omułek 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omułek

Koszt składników
333.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Omułki
1200 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 12
276.00
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Chleb żytni razowy
600 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
333.60