Omułki
- Omułki (1200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce (500 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
- Chleb żytni razowy (600 g)
Przepis na omułki krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek z łupiny.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i duś przez 2-3 minuty.
Dodaj omułki, wlej wino i duś pod przykryciem przez 15 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na wierzch.
Omułki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat omułek
Omułki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Omułki to owoce morza, które kupić należy świeże w sprawdzonym sklepie rybnym. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić omułki? Omułki świetnie sprawdzają się jako dodatek do makaronu. Można je także podać w delikatnym sosie z dodatkiem świeżego pieczywa. Przepis na omułki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: omułki, czosnek, cebula, oliwa z oliwek, natka pietruszki, pomidory w puszce, wino białe, pieczywo żytnie, sól, pieprz.
Jak zrobić omułki? Obierz cebulę i czosnek z łupiny. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i duś przez 2-3 minuty. Dodaj omułki, wlej wino i duś pod przykryciem przez 15 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na wierzch. Omułki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Omułki są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają spore ilości jodu i selenu.
Podsumowując pyszne omułki świetnie sprawdzą się na obiad dla dwojga. Można je podać także na imprezę ze znajomymi. Smaczne owoce morza są bardzo zdrowe i powinny gościć na naszym stole częściej niż raz w tygodniu. Przyprawy dodane do potrawy można dowolnie modyfikować. Powinny one jedynie podkreślać morski smak. Omułki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni. Najlepiej smakują jednak na świeżo. Najlepsze owoce morza to te pochodzące ze świeżych połowów.
Alergeny w omułkach
Lista alergenów dla omułek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- omułki
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze omułek
Omułki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Omułki zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Omułki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.