Przepis na omlet z żółtek krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj.

Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet.

Smaż przez 4-5 minut z jednej strony o przewróć na drugą stronę.

Brzoskwinie z puszki pokrój w paski.

Omlet posmaruj jogurtem, a na wierzchu wyłóż brzoskwinie.

Omlet z żółtek podany na białym talerzu.
Omlet z żółtek
Koszt przygotowania dania
8.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1172 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Omlet z żółtek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie z żółtek

Omlet z żółtek to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla Twojej rodziny. Najlepszy omlet przygotujesz z wiejskich jajek od kur z wolnego wybiegu. Omlet podać można z różnymi dodatkami takimi jak owoce, krem czekoladowy czy śmietana. Przepis na omlet z żółtek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: żółtka jaj, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, brzoskwinie w puszce, jogurt naturalny, olej rzepakowy.

Jak zrobić omlet z żółtek? W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 4-5 minut z jednej strony o przewróć na drugą stronę. Brzoskwinie z puszki pokrój w paski. Omlet posmaruj jogurtem, a na wierzchu wyłóż brzoskwinie.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie, w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii. Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E.

Podsumowując pyszny omlet świetnie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Łatwy do zrobienia omlet można przygotować z pomocą dzieci. Sprawdzony przepis można dowolnie modyfikować ulubionymi dodatkami. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz spożyć od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze omleta z żółtek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
213.19 kcal
1172.53 kcal
Białko
6.04 g
33.24 g

Węglowodany w omlecie z żółtek

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
21.80 g
119.89 g
Węglowodany przyswajalne
19.61 g
107.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.19 g
12.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
12.06 g
66.32 g
Tłuszcze nasycone
9.08 g
49.91 g
Tłuszcze nienasycone
2.79 g
15.32 g
Cholesterol
165.53 mg
910.43 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet z żółtek

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina B6
0.10 mg
0.57 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
0.98 mg
5.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.69 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.76 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.82 mg
4.50 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
38.29 µg (mcg)
210.59 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z żółtek

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
51.63 mg
283.94 mg
Potas
209.08 mg
1149.96 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
117.72 mg
647.46 mg
Fosfor
159.73 mg
878.51 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
15.87 mg
87.28 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.46 mg
8.04 mg
Cynk
0.70 mg
3.84 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.74 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z żółtek 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z żółtek

Lista alergenów dla omleta z żółtek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania omleta z żółtek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Wiórki kokosowe
60 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Jogurt naturalny 2%
160 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
1.39
Za 160 g
Brzoskwinie w syropie
150 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 150 g
Koszt składników
24.70
Jak oceniasz przepis na omlet z żółtek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób