Omlet z żółtek
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Cukier 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Wiórki kokosowe (60 g)
- Jogurt naturalny 2% (160 g)
- Brzoskwinie w syropie (150 g)
Przepis na omlet z żółtek krok po kroku
W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj.
Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet.
Smaż przez 4-5 minut z jednej strony o przewróć na drugą stronę.
Brzoskwinie z puszki pokrój w paski.
Omlet posmaruj jogurtem, a na wierzchu wyłóż brzoskwinie.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omleta z żółtek
Omlet z żółtek to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla Twojej rodziny. Najlepszy omlet przygotujesz z wiejskich jajek od kur z wolnego wybiegu. Omlet podać można z różnymi dodatkami takimi jak owoce, krem czekoladowy czy śmietana. Przepis na omlet z żółtek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: żółtka jaj, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, brzoskwinie w puszce, jogurt naturalny, olej rzepakowy.
Jak zrobić omlet z żółtek? W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 4-5 minut z jednej strony o przewróć na drugą stronę. Brzoskwinie z puszki pokrój w paski. Omlet posmaruj jogurtem, a na wierzchu wyłóż brzoskwinie.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie, w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii. Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E.
Podsumowując pyszny omlet świetnie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Łatwy do zrobienia omlet można przygotować z pomocą dzieci. Sprawdzony przepis można dowolnie modyfikować ulubionymi dodatkami. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz spożyć od razu po przygotowaniu.
Alergeny w omlecie z żółtek
Lista alergenów dla omleta z żółtek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze omleta z żółtek
Omlet z żółtek to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Omlet sprawdzi się w diecie wysokotłuszczowej, powinniśmy wówczas zamienić dodany cukier na erytrytol.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.