Omlet z warzywami
- Jajko (2 szt.)
- Cebula (50 g)
- Pieczarki - 0,5 małej sztuki (25 g)
- Szpinak - 2 gascie (50 g)
- Papryka czerwona - 0,25 sztuki (50 g)
- Ser edamski (50 g)
- Olej rzepakowy (24 ml)
Przepis na omlet z warzywami krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej.
Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na patelni. Przełóż do miseczki żeby ostygły.
Jajka wbij do miski, ubij delikatnie trzepaczką.
Szpinak delikatnie posiekaj, paprykę i cebulę drobno pokrój a ser zetrzyj na tarce. Dodaj wszystko do jajek.
Jajka dokładnie wymieszaj z warzywami, dopraw 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
Rozgrzej patelnię, na której smażone były pieczarki i wylej masę jajeczną.
Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut aż góra będzie ścięta.
Więcej informacji na temat omletu z warzywami
Omlet z warzywami z jajek jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie, kolację czy nawet na obiad. Propozycja ta cieszy się popularnością na całym świecie. Z dodatkiem produktów będących źródłem węglowodanów złożonych, na przykład pieczywem pełnoziarnistym, stanowi pełnowartościowy posiłek. Bez dodatku węglowodanów jest świetną propozycją na śniadanie białkowo-tłuszczowe.
Dobry omlet przygotowany z warzywami na patelni jest posiłkiem, który zasmakuje dorosłym ale również i dzieciom. Dla dzieci najbardziej atrakcyjną wersją jest ta z serem, najlepiej z serem, który się ciągnie po stopniu, na przykład gouda, cheddar czy mozzarella. A jakie warzywa do omletu można dodać? W przygotowaniu omletu mamy bardzo dużą różnorodność wyboru warzyw jakie chcemy dodać. W omlecie mogą znaleźć się pomidory, cebula, papryka, pieczarki, szpinak, jarmuż, brokuły, cukinia, bakłażan, kukurydza czy awokado. Specyficzną wersją omletu z warzywami jest hiszpańska tortilla, tortilla de patatas. Jest to omlet, do którego daj się ziemniaki i cebulę, często również można znaleźć tam chorizo. We Włoszech omlet z warzywami i serem to frittata. Omlet ten zazwyczaj przygotowywany jest z dodatkiem szynki, szpinaku i sera feta. Omlet można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to klasyczne roztrzepanie jajek za pomocą widelca lub rózgi i wymieszanie z dodatkami. Drugim sposobem jest przygotowanie omleta biszkoptowego, polega to na ubiciu białek na sztywną pianę, dodatku żółtek, mąki oraz pozostałych składników. Przepis na omlet z warzywami jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zarówno w klasycznej wersji jak i w wersji biszkoptowej. Jak zrobić omlet z warzywami dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Omlet jest pyszną i fajną propozycją na sycące, zdrowe i szybkie śniadanie. W omlecie możesz przemycić dużo warzyw, dzięki czemu jest fajnym sposobem rozszerzania diety.
Alergeny w omlecie z warzywami
Lista alergenów dla omletu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
Wartości odżywcze omletu z warzywami
Omlet jest wspaniałym śniadaniem lub kolacją. Z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa stanowi pełnowartościowy posiłek. Do omletu warto dodać sałatkę ze świeżych warzyw.
Energia i białka
(187g)
Węglowodany
(187g)
Tłuszcze
(187g)
Witaminy
(187g)
Składniki mineralne
(187g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.