Omlet z truskawkami

Opublikowano: 24.07.2021 r., 22:09 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z plasterkami truskawek
Omlet z truskawkami
Omlet z truskawkami to idealne letnie śniadanie dla całej rodziny. Omlet jest delikatny, puszysty i słodki, a truskawki dodają mu świeżości i letniego aromatu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas ubijania 10 min
331 kcal
Kcal w porcji
252 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Truskawki (100 g)
  • Cukier - 1 łyżka (12 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1,5 łyżki (18 g)
  • Oliwa z oliwek - 0,5 łyżeczki (2 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, miska, szpatułka, patelnia

Przepis na omlet z truskawkami krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka wymieszaj z mąką, a białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli.

1/3 truskawek pokrój w drobną kostkę, a resztę w plasterki.

Delikatnie wymieszaj białka z masą z żółtkami i dodaj truskawki pokrojone w kostkę.

Patelnię lekko posmaruj oliwą i rozgrzej.

Usmaż 1 duży omlet z truskawkami lub 2 mniejsze, tak jak na zdjęciu (mniejsze łatwiej się obraca). Omlet smażymy około 2 minut z każdej strony.

Podawaj go posypany z resztą truskawek.

Jak oceniasz przepis na omlet z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat omletu z truskawkami

Omlety to świetny pomysł na śniadania, które nie tylko są smaczne, ale też zwykle wyglądają oszałamiająco. Puszysty omlet z truskawkami wygląda cudownie i już na sam widok ślinka cieknie. Idealnie nadaje się na śniadanie dla całej rodziny. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis na omlet z truskawkami jest dosyć prosty. Do jego przygotowania potrzebujesz jajek, cukru lub słodzika, mąki i truskawek. Oczywiście zależnie od sezonu możesz przygotowywać omlet z owocami, na które akurat jest sezon lub na które masz ochotę. Ja akurat robię omlet truskawkowy, ale może być też malinowy.

Jak zrobić omlet z truskawkami?

Są dwie opcje, możesz dodać truskawki do omletu i usmażyć je w środku, lub podawać posypany świeżymi owocami. Do obu tych wersji robimy taką samą masę. Ze względu na to, że będzie to omlet biszkoptowy, to zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru lub słodzika. Żółtka natomiast mieszamy z mąką. Do żółtek stopniowo dodajemy białka i dokładnie mieszamy. Gdy wymieszamy już całą pianę z żółtkami, zabieramy się za smażenie. Jeżeli chcesz dodać truskawki do środka to pokrój je teraz w niedużą kostkę. Na patelnię z odrobiną oliwy wylewamy część masy jajecznej. Na nią delikatnie wykładamy pokrojone truskawki i przykrywamy znowu jajkami. Patelnię z omletem przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Gdy zobaczysz, że omlet jest już ścięty od spodu, weź talerz lub pokrywkę od patelni i delikatnie zsuń na nią omlet. Następnie odwróć patelnię do góry dnem nad omletem. Szybko i jednocześnie obróć talerz/pokrywkę z omletem i patelnię, tak aby omlet spadł na patelnię nieusmażoną stroną. Następnie smaż kolejne 3 minuty na wolnym ogniu, pod przykryciem, aby omlet był w pełni usmażony. Gotowy omlet z truskawkami w środku możesz udekorować dodatkowymi świeżymi truskawkami i cukrem pudrem.

W ten sposób, dzięki pianie z białek masz puszysty i delikatny omlet, który rozpływa się w ustach. Takie śniadanie zachwyci całą twoją rodzinę.

Alergeny w omlecie z truskawkami

Lista alergenów dla omletu z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze omletu z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Możesz obniżyć indeks glikemiczny omletu zamieniając cukier na słodzik, a jasną mąkę na razową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(252g)
Energia (kcal)
131.62
331.68
Białko (g)
7.05
17.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(252g)
Węglowodany (g)
13.85
34.91
Węglowodany przyswajalne (g)
13.03
32.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(252g)
Tłuszcz (g)
5.41
13.64
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
5.31
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
8.33
Cholesterol (mg)
169.09
426.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(252g)
Witamina A (µg (mcg))
73.14
184.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.30
61.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.91
2.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
72.73
183.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.24
Ryboflawina (mg)
0.25
0.63
Niacyna (mg)
0.69
1.73
Foliany (µg (mcg))
42.07
106.01
Beta karoten (µg (mcg))
2.89
7.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(252g)
Sód (mg)
65.25
164.42
Potas (mg)
135.50
341.47
Wapń (mg)
33.54
84.51
Fosfor (mg)
109.14
275.03
Magnez (mg)
13.50
34.01
Żelazo (mg)
1.38
3.49
Cynk (mg)
0.72
1.82
Miedź (mg)
0.07
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z truskawkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z truskawkami

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Mąka pszenna typ 550
18 g
1,5 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 18 g
Oliwa z oliwek
2 ml
0,5 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 2 ml
Koszt składników
41.50