Przepis na omlet z truflami krok po kroku
- Jajko 3 szt.
- Boczek wędzony bez kości 50 g
- Cukinia 50 g
- Cebula 30 g pół małej sztuki
- Pomidory koktajlowe 100 g
- Pasta truflowa 10 g
- Masło klarowane 10 g
Cukinię pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz w łupiny i posiekaj drobno.
Boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z boczkiem i cukinią.
W misce ubij jajka, pastę truflową z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem.
Wlej na patelnię i zmniejsz ogień.
Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki i dodaj na wierzch omletu.
Smaż aż omlet się zetnie.
Posyp startym parmezanem i złóż na pół.
-
Pasta jajeczna
-
Placuszki twarogowe
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Kanapka z awokado
-
Tartinki
-
Muffinki jajeczne
-
Tortilla z jajkiem
-
Tosty z jajkiem
-
Racuchy bez drożdży
-
Jajka w sosie musztardowym
-
Śniadanie z jajkiem

(liczba kalorii)
Omlet z truflami - cechy przepisu
Więcej o omlet z truflami
Omlet z truflami to wykwintne danie pochodzące z Francji. Podaje się je na śniadanie z dodatkiem różnych warzyw. Przepis na omlet z truflami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania tego wykwintnego śniadania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, boczek, pomidory, parmezan, pasta truflowa, cukinia, cebula, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić omlet z truflami? Cukinię pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz w łupiny i posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z boczkiem i cukinią. W misce ubij jajka, pastę truflową z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem. Wlej na patelnię i zmniejsz ogień. Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki i dodaj na wierzch omletu. Smaż aż omlet się zetnie. Posyp startym parmezanem i złóż na pół.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Trufle to grzyby rosnące pod ziemią. Grzyby można spotkać w Europie, wyróżnia się kilka rodzajów takich jak trufla biała, trufla czarna, trufla letnia i inne. Grzyby mają specyficzny aromat i są bardzo cenione przez krytyków kulinarnych. W Polsce trufle są gatunkiem chronionym, lecz nie są to trufle należące do najbardziej cenionych okazów. Sezon na trufle w zależności od gatunku jest zupełnie inny. Z trufli wytwarza się pastę truflową oraz aromatyzowaną oliwę. Te dwa wyroby są znacznie tańsze niż same grzyby, których cena dochodzi do 4 tysięcy euro za kilogram.
Podsumowując pyszny omlet z truflami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Z racji ceny pasty truflowej jest to danie ekskluzywne nie spożywanie codziennie na śniadanie. Możesz także użyć do usmażenia omletu oliwy truflowej, jej cena jest znacznie niższa, a Ty możesz cieszyć się truflowym aromatem.
Wartości odżywcze omlet z truflami
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w omlet z truflami
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na omlet z truflami
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na omlet z truflami
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w omlet z truflami
Lista alergenów dla omlet z truflami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane