Omlet z truflami

Opublikowano: 24.11.2021 r., 8:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z truflami podany na zielonej patelni. Obok niej znajdują się skorupki jaj kurzych oraz trufle..
Omlet z truflami
Omlet z truflami to tradycyjne Francuskie danie podawane zazwyczaj na wystawne śniadanie. Trufle to rodzaj grzybów, są one bardzo drogie i cenione w świecie kulinarnym.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
606 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Boczek wędzony bez kości (50 g)
  • Cukinia (50 g)
  • Cebula pół małej sztuki (30 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Pasta truflowa (10 g)
  • Masło klarowane (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na omlet z truflami krok po kroku

Cukinię pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz w łupiny i posiekaj drobno.

Boczek pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z boczkiem i cukinią.

W misce ubij jajka, pastę truflową z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem.

Wlej na patelnię i zmniejsz ogień.

Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki i dodaj na wierzch omletu.

Smaż aż omlet się zetnie.

Posyp startym parmezanem i złóż na pół.

Jak oceniasz przepis na omlet z truflami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat omlet z truflami

Omlet z truflami to wykwintne danie pochodzące z Francji. Podaje się je na śniadanie z dodatkiem różnych warzyw. Przepis na omlet z truflami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania tego wykwintnego śniadania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, boczek, pomidory, parmezan, pasta truflowa, cukinia, cebula, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić omlet z truflami? Cukinię pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz w łupiny i posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z boczkiem i cukinią. W misce ubij jajka, pastę truflową z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem. Wlej na patelnię i zmniejsz ogień. Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki i dodaj na wierzch omletu. Smaż aż omlet się zetnie. Posyp startym parmezanem i złóż na pół.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Trufle to grzyby rosnące pod ziemią. Grzyby można spotkać w Europie, wyróżnia się kilka rodzajów takich jak trufla biała, trufla czarna, trufla letnia i inne. Grzyby mają specyficzny aromat i są bardzo cenione przez krytyków kulinarnych. W Polsce trufle są gatunkiem chronionym, lecz nie są to trufle należące do najbardziej cenionych okazów. Sezon na trufle w zależności od gatunku jest zupełnie inny. Z trufli wytwarza się pastę truflową oraz aromatyzowaną oliwę. Te dwa wyroby są znacznie tańsze niż same grzyby, których cena dochodzi do 4 tysięcy euro za kilogram.

Podsumowując pyszny omlet z truflami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Z racji ceny pasty truflowej jest to danie ekskluzywne nie spożywanie codziennie na śniadanie. Możesz także użyć do usmażenia omletu oliwy truflowej, jej cena jest znacznie niższa, a Ty możesz cieszyć się truflowym aromatem.

Alergeny w omlet z truflami

Lista alergenów dla omlet z truflami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze omlet z truflami

na 100g gotowej potrawy

Omlet z truflami to doskonałe danie śniadaniowe. Zawiera sporą ilość błonnika oraz składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Omlet jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
151.65
606.60
Białko (g)
9.55
38.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
2.52
10.07
Węglowodany przyswajalne (g)
1.97
7.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
11.31
45.23
Tłuszcze nasycone (g)
5.65
22.60
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
22.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.03
16.14
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
6.49
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
167.06
668.24
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
96.51
386.02
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.72
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
1.94
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.99
23.97
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.84
3.37
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
2.21
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.80
339.18
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.91
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.50
5.99
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.57
106.27
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
127.37
509.49
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
274.39
1097.54
Potas (mg)
214.22
856.87
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.69
118.75
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
138.00
552.00
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.05
56.19
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
3.74
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.97
3.89
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omlet z truflami 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omlet z truflami

Koszt składników
81.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Cukinia
50 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 50 g
Cebula
30 g
pół małej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pasta truflowa
10 g
50.00
Za 480,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 10 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Koszt składników
81.50