Przepis na omlet z truflami krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cukinię pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz w łupiny i posiekaj drobno.

Boczek pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z boczkiem i cukinią.

W misce ubij jajka, pastę truflową z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem.

Wlej na patelnię i zmniejsz ogień.

Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki i dodaj na wierzch omletu.

Smaż aż omlet się zetnie.

Posyp startym parmezanem i złóż na pół.

Omlet z truflami podany na zielonej patelni. Obok niej znajdują się skorupki jaj kurzych oraz trufle..
Omlet z truflami
Koszt przygotowania dania
9.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
606 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
28

Omlet z truflami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlet z truflami

Omlet z truflami to wykwintne danie pochodzące z Francji. Podaje się je na śniadanie z dodatkiem różnych warzyw. Przepis na omlet z truflami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania tego wykwintnego śniadania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, boczek, pomidory, parmezan, pasta truflowa, cukinia, cebula, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić omlet z truflami? Cukinię pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz w łupiny i posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z boczkiem i cukinią. W misce ubij jajka, pastę truflową z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem. Wlej na patelnię i zmniejsz ogień. Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki i dodaj na wierzch omletu. Smaż aż omlet się zetnie. Posyp startym parmezanem i złóż na pół.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Trufle to grzyby rosnące pod ziemią. Grzyby można spotkać w Europie, wyróżnia się kilka rodzajów takich jak trufla biała, trufla czarna, trufla letnia i inne. Grzyby mają specyficzny aromat i są bardzo cenione przez krytyków kulinarnych. W Polsce trufle są gatunkiem chronionym, lecz nie są to trufle należące do najbardziej cenionych okazów. Sezon na trufle w zależności od gatunku jest zupełnie inny. Z trufli wytwarza się pastę truflową oraz aromatyzowaną oliwę. Te dwa wyroby są znacznie tańsze niż same grzyby, których cena dochodzi do 4 tysięcy euro za kilogram.

Podsumowując pyszny omlet z truflami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Z racji ceny pasty truflowej jest to danie ekskluzywne nie spożywanie codziennie na śniadanie. Możesz także użyć do usmażenia omletu oliwy truflowej, jej cena jest znacznie niższa, a Ty możesz cieszyć się truflowym aromatem.

Wartości odżywcze omlet z truflami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
151.65 kcal
606.60 kcal
Białko
9.55 g
38.20 g

Węglowodany w omlet z truflami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
2.52 g
10.07 g
Węglowodany przyswajalne
1.97 g
7.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
2.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
11.31 g
45.23 g
Tłuszcze nasycone
4.94 g
19.78 g
Tłuszcze nienasycone
6.36 g
25.45 g
Tłuszcze jednonasycone
4.03 g
16.14 g
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.62 g
6.49 g
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Cholesterol
167.06 mg
668.24 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet z truflami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
96.51 µg (mcg)
386.02 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.72 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.49 µg (mcg)
1.94 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina C
5.99 mg
23.97 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.84 µg (mcg)
3.37 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
2.21 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Retinol
84.80 µg (mcg)
339.18 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.41 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.91 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Niacyna
1.50 mg
5.99 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Foliany
26.57 µg (mcg)
106.27 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Beta karoten
127.37 µg (mcg)
509.49 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z truflami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
274.39 mg
1097.54 mg
Potas
214.22 mg
856.87 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Wapń
29.69 mg
118.75 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Fosfor
138.00 mg
552.00 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Magnez
14.05 mg
56.19 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
3.74 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Cynk
0.97 mg
3.89 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: pasta truflowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omlet z truflami 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlet z truflami

Lista alergenów dla omlet z truflami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania omlet z truflami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Cukinia
50 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 50 g
Cebula
30 g
pół małej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pasta truflowa
10 g
50.00
Za 480,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 10 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Koszt składników
81.50
Jak oceniasz przepis na omlet z truflami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób