Przepis na omlet z szynką krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Szynka wiejska 40 g 2 palsterki
- Ser parmezan 40 g 2 łyżki tartego
- Szczypiorek 45 g 1 pęczek
- Mleko 2% 40 ml 2 łyżki
Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.
Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią masę jajeczną. Na wierzch poukładaj posiekaną szynkę i starty parmezan.
Patelnię przykryj pokrywką i smaż tak długo aż wierzch zetnie się, a spód pozostanie rumiany.
Gotowy omlet posyp posiekanym szczypiorkiem.
Często zadawane pytania
-
Pancakes
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Chlebek bananowy fit
-
Chleb razowy
-
Kleik ryżowy
-
Ciasto naleśnikowe
-
Omlet z warzywami
-
Pancakes bananowe
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania

(liczba kalorii)
Omlet z szynką - cechy przepisu
Więcej o omlecie z szynką
Omlet z szynką jest idealnym pomysłem na pyszne śniadanie czy kolację. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle sycące. W dodatku robi się je tylko z kilku podstawowych produktów. Całość smakuje wyśmienicie zwłaszcza z dodatkiem dobrej wędliny i długo dojrzewającego sera.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omlet z szynką, który będzie bardzo smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego niezwykle smaczne danie, które choć proste, wcale nie nudzi. Połączenie jajek, szynki i sera wspaniale ze sobą współgra i tworzy spójną całość, która wspaniale rozpieszcza kubki smakowe.
Omlet jest świetną propozycją na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które przepadają za wytrawnymi posiłkami. Ten przepis sprawdzi się również dla osób, które ze względu na chorobę lub preferencje jadają śniadania białkowo tłuszczowe. Dla wielu osób jest to dobre wyjście ze względu na niski indeks glikemiczny i długie uczucie sytości po posiłku.
Ten omlet robiony jest z szynką i serem, dzięki czemu dostarcza sporo białka i tłuszczów. Dla osób na diecie redukcyjnej dobrym wyborem będzie zamiana szynki na wędlinę z kurczaka lub indyka, które mają mniejszą ilość kalorii i mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Ten przepis na dobry omlet z szynką sprawdzi się idealnie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim przesiadywanie w kuchni, gdyż powstaje w ekspresowym tempie. Jest niezwykle efektowny i pięknie się prezentuje, zwłaszcza posypany szczypiorkiem, choć jego wykonanie jest bardzo łatwe.
Omlet robi się głównie z jajek dlatego należy wybierać te o najlepszej jakości. Idealnie sprawdzą się jajka ekologiczne, które zawierają znacznie więcej dobroczynnych kwasów Omega 3, wpływających pozytywnie na układ krwionośny i nerwowy, a także na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.
Tak przygotowany omlet jest niezwykle prosty i szybki, a przy tym bardzo pyszny. Dodatek parmezanu sprawia, że ma głęboki i intensywny smak i aromat. Jajka połączone z wędliną sycą na długo, dlatego to świetny pomysł na naprawdę wspaniały posiłek.
Wartości odżywcze omletu z szynką
Energia i białka
(265g)
Węglowodany w omlecie z szynką
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy w przepisie na omlet z szynką
(265g)
Składniki mineralne w przepisie na omlet z szynką
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w omlecie z szynką
Lista alergenów dla omletu z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Mleko 2%