Przepis na omlet z szynką i serem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Szynkę pokrój w paski.

Zetrzyj ser na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Do miski wbij jajka, dodaj 6 łyżek wody i ubij.

Dopraw jajka solą i pieprzem, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj szynkę i podsmaż chwilę.

Wlej jajka i wymieszaj z resztą składników.

Zmniejsz ogień i smaż przez 5-6 minut.

Posyp omlet serem i koprem, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 3-4 minuty.

Omlet z szynką i serem podany na żeliwnej patelni stojącej na drewnianym blacie.
Omlet z szynką i serem
Koszt przygotowania dania
27.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
757 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Omlet z szynką i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z szynką i serem

Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub kanapki. Przepis na omlet z szynką i serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, szynka wędzona, ser żółty, koper, cebula, masło klarowane, sól, pieprz.

Jak zrobić omlet z szynką i serem? Szynkę pokrój w paski. Zetrzyj ser na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj łyżkę wody na każde dodane jajko i ubij. Dopraw jajka solą i pieprzem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj szynkę i podsmaż chwilę. Wlej jajka i wymieszaj z resztą składników. Zmniejsz ogień i smaż przez 5-6 minut. Posyp omlet serem i koprem, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 3-4 minuty.

Jajka użyte do przygotowania omletu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, D, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo, cynk, miedź i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Niezbędne jest do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych, zachodzących w naszym ciele każdego dnia. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobory mogą prowadzić do tzw. kurzej ślepoty, która objawia się zaburzonym widzeniem w nocy. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nasz przed promieniami UV. Witamina A ma także działanie przeciwnowotworowe.

Podsumowując łatwy omlet jest najlepszy na śniadanie lub na kolację. Omlet jest szybki do zrobienia. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz spożyć na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Omlet można przygotować z innymi ulubionymi dodatkami. Dobry omlet możesz podać także w wersji na słodko.

Wartości odżywcze omleta z szynką i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
229.69 kcal
757.96 kcal
Białko
12.46 g
41.12 g

Węglowodany w omlecie z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
3.07 g
10.12 g
Węglowodany przyswajalne
2.67 g
8.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
1.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
18.44 g
60.86 g
Tłuszcze nasycone
10.66 g
35.16 g
Tłuszcze nienasycone
7.79 g
25.70 g
Tłuszcze jednonasycone
6.31 g
20.83 g
Tłuszcze wielonasycone
1.47 g
4.86 g
Cholesterol
174.08 mg
574.46 mg

Witaminy w przepisie na omlet z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
144.88 µg (mcg)
478.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.50 mg
Witamina B12
0.78 µg (mcg)
2.56 µg (mcg)
Witamina C
3.95 mg
13.04 mg
Witamina D
0.88 µg (mcg)
2.91 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
2.01 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
132.39 µg (mcg)
436.89 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.88 mg
Niacyna
0.92 mg
3.05 mg
Foliany
27.66 µg (mcg)
91.27 µg (mcg)
Beta karoten
13.51 µg (mcg)
44.58 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
452.36 mg
1492.80 mg
Potas
179.98 mg
593.94 mg
Wapń
168.20 mg
555.05 mg
Fosfor
209.71 mg
692.03 mg
Magnez
16.28 mg
53.74 mg
Żelazo
1.00 mg
3.31 mg
Cynk
1.62 mg
5.33 mg
Miedź
0.06 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z szynką i serem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z szynką i serem

Lista alergenów dla omleta z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Masło klarowane

Cena przygotowania omleta z szynką i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Szynka kanapkowa
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Masło klarowane
60 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Koszt składników
43.40
Jak oceniasz przepis na omlet z szynką i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób