Omlet z szynką i serem
- Jajko (6 szt.)
- Szynka kanapkowa (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Masło klarowane (60 g)
Przepis na omlet z szynką i serem krok po kroku
Szynkę pokrój w paski.
Zetrzyj ser na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Do miski wbij jajka, dodaj 6 łyżek wody i ubij.
Dopraw jajka solą i pieprzem, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj szynkę i podsmaż chwilę.
Wlej jajka i wymieszaj z resztą składników.
Zmniejsz ogień i smaż przez 5-6 minut.
Posyp omlet serem i koprem, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 3-4 minuty.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat omleta z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub kanapki. Przepis na omlet z szynką i serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, szynka wędzona, ser żółty, koper, cebula, masło klarowane, sól, pieprz.
Jak zrobić omlet z szynką i serem? Szynkę pokrój w paski. Zetrzyj ser na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj łyżkę wody na każde dodane jajko i ubij. Dopraw jajka solą i pieprzem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj szynkę i podsmaż chwilę. Wlej jajka i wymieszaj z resztą składników. Zmniejsz ogień i smaż przez 5-6 minut. Posyp omlet serem i koprem, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 3-4 minuty.
Jajka użyte do przygotowania omletu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, D, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo, cynk, miedź i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Niezbędne jest do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych, zachodzących w naszym ciele każdego dnia. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobory mogą prowadzić do tzw. kurzej ślepoty, która objawia się zaburzonym widzeniem w nocy. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nasz przed promieniami UV. Witamina A ma także działanie przeciwnowotworowe.
Podsumowując łatwy omlet jest najlepszy na śniadanie lub na kolację. Omlet jest szybki do zrobienia. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz spożyć na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Omlet można przygotować z innymi ulubionymi dodatkami. Dobry omlet możesz podać także w wersji na słodko.
Alergeny w omlecie z szynką i serem
Lista alergenów dla omleta z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Masło klarowane
Wartości odżywcze omleta z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Omlet jest także źródłem dużej ilość składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Omlet jest nisko kaloryczny.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.