Przepis na omlet z pomidorami i cebulą krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, miska, patelnia

Cebulę i pomidora pokrój w kostkę.

Na oliwie podsmaż cebulę i zdejmij ją z patelni.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich żółtka oraz szczyptę soli i pieprzu.

Jajka wylej na patelnie i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem.

Gdy omlet będzie prawie ścięty wyłóż na wierzch cebulę i pomidora i jeszcze chwilę smaż.

Na koniec omlet złóż na pół, dodatkami do środka.

Omlet z pomidorami i cebulą na czarnym talerzu
omlet z pomidorami i cebulą
Koszt przygotowania dania
3.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Omlet z pomidorami i cebulą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie z pomidorami i cebulą

Omlety są idealne na śniadanie. Można przyrządzić je na wiele sposobów, przez co nie są nudne. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić omlet z pomidorami i cebulą. Taki omlet jajeczny z pomidorami wychodzi pyszny i puszysty, za sprawą ubitych na sztywną pianę białek. Najlepiej podawać go ze świeżym, kolorowymi warzywami, które nie tylko będą sprawiały, że omlet z pomidorami będzie wyglądał ciekawiej, ale też będzie on zdrowszy. Warzywa pomogą Ci też w zadbaniu o swój wygląd. Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i innych bioaktywnych składników diety, wpływają one na zdrowy i promienny wygląd cer, silne paznokcie i piękne włosy. Niedobory składników mineralnych lub witamin wpływają na pogorszenie wyglądu, a substancje o działaniu antyutleniającym mogą spowalniać starzenie. Warzywa są także niskokaloryczne i zawierają błonnik pokarmowy, który wpływa na uczucie sytości. Z ich pomocą możesz uzyskać duże objętościowo danie, które będzie miało mało kalorii, dzięki czemu łatwiej Ci będzie schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała. Omlet z pomidorami możesz podawać z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład szpinaku, kolorowej papryki czy rzodkiewki. To sprawi, że danie będzie większe oraz będzie miało więcej błonnika, dzięki czemu posiłek będzie bardziej pożywny i różnorodny. W ten sposób łatwiej uzyskasz szczupłą sylwetkę i zadbasz o zdrowie. Omlet jest też świetny dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i wszystkich, którzy stosują dietę o niskim indeksie glikemicznym. Jajka są źródłem białka i tłuszczu, natomiast warzywa węglowodanów, które możesz jeszcze zwiększyć, podając do omletu kromkę pełnoziarnistego pieczywa. W ten sposób uzyskamy pełnowartościowy posiłek, który ma niski indeks glikemiczny. Jest to istotne nie tylko dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, jak insulinooporność czy cukrzyca, ale też dla tych, którzy chcą zapobiec rozwojowi tych zaburzeń. Tego typu dania mogą pojawić się także w diecie przeciwzapalnej, która zakłada wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz spożywanie dużej ilości warzyw i owoców.

Przepis na omlet z pomidorami znajdziesz powyżej. Koniecznie go wypróbuj!

Wartości odżywcze omletu z pomidorami i cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
112.04 kcal
291.30 kcal
Białko
6.03 g
15.67 g

Węglowodany w omlecie z pomidorami i cebulą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
3.43 g
8.92 g
Węglowodany przyswajalne
2.71 g
7.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
8.27 g
21.50 g
Tłuszcze nasycone
2.44 g
6.33 g
Tłuszcze nienasycone
5.83 g
15.16 g
Tłuszcze jednonasycone
4.54 g
11.81 g
Tłuszcze wielonasycone
1.29 g
3.35 g
Cholesterol
163.68 mg
425.57 mg

Witaminy w przepisie na omlet z pomidorami i cebulą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
83.84 µg (mcg)
217.98 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)
Witamina C
5.86 mg
15.25 mg
Witamina D
0.88 µg (mcg)
2.29 µg (mcg)
Witamina E
1.21 mg
3.16 mg
Retinol
70.40 µg (mcg)
183.04 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.56 mg
Niacyna
0.25 mg
0.65 mg
Foliany
29.28 µg (mcg)
76.13 µg (mcg)
Beta karoten
143.88 µg (mcg)
374.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet z pomidorami i cebulą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
64.96 mg
168.90 mg
Potas
165.80 mg
431.08 mg
Wapń
32.48 mg
84.45 mg
Fosfor
100.60 mg
261.56 mg
Magnez
10.80 mg
28.08 mg
Żelazo
0.92 mg
2.39 mg
Cynk
0.66 mg
1.71 mg
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z pomidorami i cebulą 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z pomidorami i cebulą

Lista alergenów dla omletu z pomidorami i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania omletu z pomidorami i cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pomidor
80 g
0,5 sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Cebula
50 g
0,5 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na omlet z pomidorami i cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób