Omlet z pomidorami
- Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (110 g)
- Cebula - 1 mała cebula (50 g)
- Pomidory koktajlowe - 7 sztuk (140 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (12 ml)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Ser gouda - W kostce (50 g)
- Szpinak - 1 garść (25 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na omlet z pomidorami krok po kroku
Paprykę opłucz i osusz. Pół papryki pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
Pomidory koktajlowe opłucz i przekrój na pół.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Szpinak opłucz.
Jajka umieść w misce i dobrze roztrzep. Następnie dopraw je solą i pieprzem. Dodaj starty ser i całość wymieszaj.
Na patelnię wlej oliwę i po chwili dodaj masło. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i przysmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj paprykę i smaż ją ok. 5 minut. Następnie dodaj szpinak i przysmażaj go do zwiędnięcia liści.
Do przysmażonej mieszanki warzyw wlej jajka z serem. Na górze umieść pomidory. Przykryj patelnie i duś pod przykryciem do ścięcia omletu.
Gotowy omlet przenieś na talerz.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet francuski
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z jabłkiem
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko bez ubijania
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omletu z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet na słono może pokusić się także ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.
Jak zrobić omlet z pomidorami? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania sobie wszystkich składników. Paprykę i cebulę trzeba pokroić, pomidory koktajlowe przekroić na pół, wybrany ser żółty zetrzeć na tarce, a szpinak opłukać (można też oderwać ogonki). Ser należy dodać do roztrzepanych i doprawionych jajek.
Mając tak przygotowane składniki, można szybko zrobić omlet. Należy zacząć od przysmażenia cebuli. Gdy ta się zeszkli, trzeba dodać czosnek. Czosnek nie może się smażyć zbyt długo, ponieważ bardzo szybko staje się gorzki. W zupełności wystarczy 1 min. Potem należy przysmażyć paprykę. Po ok. 5 min można dodać szpinak. Gdy liście zwiędną, można dolać masę jajeczno-serową. Należy kilka razy poruszyć patelnią, aby masa dobrze się rozprowadziła. Na górze trzeba dodać pomidorki koktajlowe. Ten omlet należy dusić pod przykryciem. Danie jest gotowe, gdy dół jest ładnie przypieczony, a góra jest ścięta.
Ten przepis na omlet z pomidorami i cebulą możesz zmodyfikować. Do omletu możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła, np. bazylię, kolendrę lub oregano. Jeżeli nie dodasz do niego ostrych dodatków, posiłek będzie odpowiedni dla dzieci.
Omlet wyjdzie dobry z szynką lub parówkami. Możesz pokusić się na przygotowanie omletu z serem feta, świeżym szpinakiem i pomidorami koktajlowymi. Pamiętaj o tym, że ser feta jest słony, więc może się okazać, że masy jajecznej nie trzeba będzie już dodatkowo solić.
To danie możesz też przygotować z pomidorami malinowymi. Pomidora należy sparzyć wrzątkiem i po chwili zdjąć z niego skórkę. Następnie trzeba usunąć gniazdo nasienne i odcisnąć sok, a miąższ pokroić na kawałki. Pomidora należy dobrze przysmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Gdy woda całkiem odparuje, można dolać masę z jajek. Pomidora możesz też przysmażyć z cebulką.
Alergeny w omlecie z pomidorami
Lista alergenów dla omletu z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser gouda
Wartości odżywcze omletu z pomidorami
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.