Omlet z pieczarkami
- Jajko (2 szt.)
- Pieczarki - 3 szt (60 g)
- Mleko 2% - 2 łyżki (40 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
Przepis na omlet z pieczarkami krok po kroku
Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.
Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią masę jajeczną. Na wierzch poukładaj pokrojone w plastry. pieczarki.
Patelnię przykryj pokrywką i smaż tak długo aż wierzch zetnie się, a spód pozostanie rumiany.
Gotowy omlet posyp posiekaną natką.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat omletu z pieczarkami
Omlet z pieczarkami to wspaniały pomysł na wytrawny posiłek pełen białka. Ten omlet jest bardzo lekki i bezglutenowy, a przy tym naprawdę smaczny. Dzięki sporej ilości grzybów jest niezwykle aromatyczny i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych śniadań. To danie, które choć bardzo łatwe w przygotowaniu, jest niezwykle pyszne.
Przepis na omlet z pieczarkami pozwala przygotować wspaniałe śniadanie w bardzo szybkim czasie. Do przyrządzenia tego dania wystarczy tylko kilka produktów, a całość smakuje fantastycznie. Zwłaszcza podana na ciepło.
Jeśli zastanawiasz jak zrobić omlet z pieczarkami, który będzie niezwykle smaczny, a przy tym bardzo zdrowy, to ten przepis na pewno będzie idealnym pomysłem. Powstaje z niego lekki omlet pełen białka. W tej wersji całość ma również niewiele kalorii. Do omleta nie dodaje się mąki, dzięki czemu całość nie jest tak ciężka. W takiej opcji jak najbardziej sprawdzi się również dla osób z celiakią, gdyż jest to danie zupełnie bezglutenowe.
To idealna opcja dla miłośników dań na słono. Omlet z pieczarkami i natką pietruszki smakuje fantastycznie i wspaniale komponuje się z jajkami. Jajka tak podane to dobra alternatywa dla jajecznicy. W tym wypadku całość tworzy zwartą konstrukcję, która tylko lekko ścina się z wierzchu, dzięki czemu potrawa jest lekkostrawna. Omlet najlepiej smażyć bez użycia tłuszcz, dzięki temu jest bardziej zdrowy. Tak przygotowany posiłek spokojnie może stanowić propozycję na śniadanie nawet na diecie redukcyjnej.
To danie sprawdzi się również na obiad. Jest niezwykle sycące i smaczne, a podane z surówką lub gotowanymi warzywami stworzy zbilansowane danie. Na pewno taka propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich przepisów. Najlepiej zrobić go z jajek ekologicznych, które są bardziej bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. To dobry sposób na naprawdę zdrowy i pyszny posiłek. Ten pomysł na wytrawny omlet sprawdzi się nawet dla najmłodszych domowników. Całość jest bardzo smaczna i szybka. Można podawać omlet bez dodatków lub z pysznym sosem na bazie jogurtu i koperku.
Alergeny w omlecie z pieczarkami
Lista alergenów dla omletu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze omletu z pieczarkami
To danie zdrowe i pełne białka.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.