Omlet z parówką

Opublikowano: 11.12.2021 r., 17:34 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z parówką na patelni
Omlet z parówką
Omlet z parówką to dobry pomysł na szybki, tani i łatwy w wykonaniu posiłek, który sprawdzi się na śniadanie. Jest pyszny w smaku oraz idealny w menu dla dzieci.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
229 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Parówki - 3 parówki (90 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Masło - 1 łyżka (20 g)
  • Ser Mozzarella (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na omlet z parówką krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę, a parówki w plasterki.

Jajka rozbij i wlej do miski. Dodaj odrobinę wody, tarty ser mozzarella oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj parówki i smaż dalej, aż się zarumienią.

Całość zalej przygotowanymi jajkami z serem.

Smaż na małym ogniu.

Po 3 minutach przewróć omlet na drugą stronę.

Trzymaj na patelni jeszcze 2 minuty.

Jak oceniasz przepis na omlet z parówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat omletu z parówką

Pyszny omlet z parówką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub na kolację. Parówki w połączeniu z jajkami i cebulą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Omlet zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Posiłek idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić omlet z parówką? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy cebulę pokroić w kostkę, a parówki w plasterki. Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich tarty ser mozzarella oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę na złoty kolor, a następnie dodajemy parówki i smażmy dalej, aż się zarumienią. Całość zalewamy przygotowanymi jajkami. Smażymy około 3 minut i przewracamy na drugą stronę. Trzymamy jeszcze na patelni około 2 minuty.

Przepis na omlet z parówką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Omlet z parówkami i serem posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest tani, szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w omlecie z parówką

Lista alergenów dla omletu z parówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze omletu z parówką

na 100g gotowej potrawy

Do wykonania posiłku warto wybrać parówki dobrej jakości z dużą zawartością mięsa w składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
176.71
229.72
Białko (g)
11.24
14.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
3.04
3.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
3.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
13.10
17.03
Tłuszcze nasycone (g)
6.84
8.89
Tłuszcze nienasycone (g)
6.26
8.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.45
5.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
2.35
Cholesterol (mg)
205.69
267.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
120.48
156.62
Witamina B6 (mg)
0.17
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
0.98
Witamina C (mg)
1.54
2.00
Witamina D (µg (mcg))
1.05
1.37
Witamina E (mg)
0.64
0.84
Retinol (µg (mcg))
119.42
155.24
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.30
0.39
Niacyna (mg)
0.95
1.24
Foliany (µg (mcg))
27.67
35.97
Beta karoten (µg (mcg))
12.73
16.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
310.12
403.16
Potas (mg)
140.46
182.60
Wapń (mg)
97.94
127.32
Fosfor (mg)
165.04
214.55
Magnez (mg)
13.50
17.55
Żelazo (mg)
1.11
1.45
Cynk (mg)
1.14
1.49
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z parówką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z parówką

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Parówki
90 g
3 parówki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 90 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser Mozzarella
50 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Koszt składników
23.00