Omlet z parówką
- Jajko (4 szt.)
- Parówki - 3 parówki (90 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Masło - 1 łyżka (20 g)
- Ser Mozzarella (50 g)
Przepis na omlet z parówką krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę, a parówki w plasterki.
Jajka rozbij i wlej do miski. Dodaj odrobinę wody, tarty ser mozzarella oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj parówki i smaż dalej, aż się zarumienią.
Całość zalej przygotowanymi jajkami z serem.
Smaż na małym ogniu.
Po 3 minutach przewróć omlet na drugą stronę.
Trzymaj na patelni jeszcze 2 minuty.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat omletu z parówką
Pyszny omlet z parówką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub na kolację. Parówki w połączeniu z jajkami i cebulą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Omlet zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Posiłek idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić omlet z parówką? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy cebulę pokroić w kostkę, a parówki w plasterki. Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich tarty ser mozzarella oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę na złoty kolor, a następnie dodajemy parówki i smażmy dalej, aż się zarumienią. Całość zalewamy przygotowanymi jajkami. Smażymy około 3 minut i przewracamy na drugą stronę. Trzymamy jeszcze na patelni około 2 minuty.
Przepis na omlet z parówką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Omlet z parówkami i serem posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest tani, szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w omlecie z parówką
Lista alergenów dla omletu z parówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze omletu z parówką
Do wykonania posiłku warto wybrać parówki dobrej jakości z dużą zawartością mięsa w składzie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.