Przepis na omlet z papryką krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Posiekaj szczypior.

Wbij do miski jajka, wlej 3-4 łyżki wody i wymieszaj, dopraw jajka solą i pieprzem.

Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.

Dodaj paprykę i smaż chwilę.

Wlej jajka na patelnię i wymieszaj z resztą składników.

Smaż na wolnym ogniu przez 5-6 minut.

Wierzch omletu posyp szczypiorkiem.

Złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.

Omlet z papryką podany w żeliwnej patelni.
Omlet z papryką
Koszt przygotowania dania
10.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Omlet z papryką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z papryką

Omlet z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Omlet jest smaczny, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Omlety to dobre danie na śniadanie oraz na kolację. Omlet jest potrawą prostą, lecz odpowiednimi dodatkami można uczynić z niego arcydzieło. Przepis na omlet z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, papryka czerwona, cebula, masło, szczypior, sól, pieprz.

Jak zrobić omlet z papryką? Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj szczypior. Wbij do miski jajka, wlej 3-4 łyżki wody i wymieszaj, dopraw jajka solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i smaż chwilę. Wlej jajka na patelnię i wymieszaj z resztą składników. Smaż na wolnym ogniu przez 5-6 minut. Wierzch omletu posyp szczypiorkiem. Złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.

Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie spotkać można jej różne odmiany. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Papryka czerwona jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę naszych jelit, zapobiega zaparciom i pomaga regulować zawartość cholesterolu we krwi.

Podsumowując pyszny jajeczny omlet jest daniem bardzo uniwersalnym. Omlet można podawać z różnymi dodatkami, na które tylko masz ochotę. Omlet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczny omlet można podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sprawdzony przepis na omlet daje gwarancje przygotowania wspaniałego śniadania.

Wartości odżywcze omletu z papryką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
150.40 kcal
413.60 kcal
Białko
7.44 g
20.45 g

Węglowodany w omlecie z papryką

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
3.11 g
8.55 g
Węglowodany przyswajalne
2.39 g
6.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
12.08 g
33.22 g
Tłuszcze nasycone
6.77 g
18.62 g
Tłuszcze nienasycone
5.31 g
14.60 g
Tłuszcze jednonasycone
3.97 g
10.92 g
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
3.69 g
Cholesterol
222.52 mg
611.92 mg

Witaminy w przepisie na omlet z papryką

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
178.43 µg (mcg)
490.69 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.46 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
1.39 µg (mcg)
Witamina C
24.45 mg
67.25 mg
Witamina D
1.10 µg (mcg)
3.02 µg (mcg)
Witamina E
1.04 mg
2.85 mg
Retinol
143.92 µg (mcg)
395.77 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.77 mg
Niacyna
0.25 mg
0.69 mg
Foliany
40.43 µg (mcg)
111.19 µg (mcg)
Beta karoten
371.00 µg (mcg)
1020.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet z papryką

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
80.45 mg
221.24 mg
Potas
147.27 mg
404.98 mg
Wapń
40.87 mg
112.38 mg
Fosfor
122.00 mg
335.50 mg
Magnez
11.83 mg
32.54 mg
Żelazo
1.12 mg
3.09 mg
Cynk
0.81 mg
2.22 mg
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z papryką 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z papryką

Lista alergenów dla omletu z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania omletu z papryką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Papryka czerwona
100 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na omlet z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób