Omlet z papryką
- Jajko (6 szt.)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
- Masło (50 g)
Przepis na omlet z papryką krok po kroku
Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój w drobną kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Posiekaj szczypior.
Wbij do miski jajka, wlej 3-4 łyżki wody i wymieszaj, dopraw jajka solą i pieprzem.
Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.
Dodaj paprykę i smaż chwilę.
Wlej jajka na patelnię i wymieszaj z resztą składników.
Smaż na wolnym ogniu przez 5-6 minut.
Wierzch omletu posyp szczypiorkiem.
Złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat omletu z papryką
Omlet z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Omlet jest smaczny, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Omlety to dobre danie na śniadanie oraz na kolację. Omlet jest potrawą prostą, lecz odpowiednimi dodatkami można uczynić z niego arcydzieło. Przepis na omlet z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, papryka czerwona, cebula, masło, szczypior, sól, pieprz.
Jak zrobić omlet z papryką? Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj szczypior. Wbij do miski jajka, wlej 3-4 łyżki wody i wymieszaj, dopraw jajka solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i smaż chwilę. Wlej jajka na patelnię i wymieszaj z resztą składników. Smaż na wolnym ogniu przez 5-6 minut. Wierzch omletu posyp szczypiorkiem. Złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.
Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie spotkać można jej różne odmiany. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Papryka czerwona jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę naszych jelit, zapobiega zaparciom i pomaga regulować zawartość cholesterolu we krwi.
Podsumowując pyszny jajeczny omlet jest daniem bardzo uniwersalnym. Omlet można podawać z różnymi dodatkami, na które tylko masz ochotę. Omlet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczny omlet można podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sprawdzony przepis na omlet daje gwarancje przygotowania wspaniałego śniadania.
Alergeny w omlecie z papryką
Lista alergenów dla omletu z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze omletu z papryką
Omlet z papryką to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Omlet zawiera także dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych. Omlet jest nisko kaloryczny i bardzo syty.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.