Omlet z papryką

Opublikowano: 17.02.2022 r., 18:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy omlet w patelni
Omlet z papryką
Omlet z papryką to świetna propozycja na pyszny śniadaniowy omlet w zastępstwie za tradycyjną jajecznicę. Omlet może być podany także na szybką przekąskę lub lekką kolację.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 7 min
413 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na omlet z papryką krok po kroku

Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Posiekaj szczypior.

Wbij do miski jajka, wlej 3-4 łyżki wody i wymieszaj, dopraw jajka solą i pieprzem.

Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.

Dodaj paprykę i smaż chwilę.

Wlej jajka na patelnię i wymieszaj z resztą składników.

Smaż na wolnym ogniu przez 5-6 minut.

Wierzch omletu posyp szczypiorkiem.

Złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.

Jak oceniasz przepis na omlet z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat omletu z papryką

Omlet z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Omlet jest smaczny, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Omlety to dobre danie na śniadanie oraz na kolację. Omlet jest potrawą prostą, lecz odpowiednimi dodatkami można uczynić z niego arcydzieło. Przepis na omlet z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, papryka czerwona, cebula, masło, szczypior, sól, pieprz.

Jak zrobić omlet z papryką? Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj szczypior. Wbij do miski jajka, wlej 3-4 łyżki wody i wymieszaj, dopraw jajka solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i smaż chwilę. Wlej jajka na patelnię i wymieszaj z resztą składników. Smaż na wolnym ogniu przez 5-6 minut. Wierzch omletu posyp szczypiorkiem. Złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.

Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie spotkać można jej różne odmiany. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Papryka czerwona jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę naszych jelit, zapobiega zaparciom i pomaga regulować zawartość cholesterolu we krwi.

Podsumowując pyszny jajeczny omlet jest daniem bardzo uniwersalnym. Omlet można podawać z różnymi dodatkami, na które tylko masz ochotę. Omlet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczny omlet można podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sprawdzony przepis na omlet daje gwarancje przygotowania wspaniałego śniadania.

Alergeny w omlecie z papryką

Lista alergenów dla omletu z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze omletu z papryką

na 100g gotowej potrawy

Omlet z papryką to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Omlet zawiera także dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych. Omlet jest nisko kaloryczny i bardzo syty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
150.40
413.60
Białko (g)
7.44
20.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
3.11
8.55
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
6.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
12.08
33.22
Tłuszcze nasycone (g)
6.77
18.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.31
14.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
10.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
3.69
Cholesterol (mg)
222.52
611.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
178.43
490.69
Witamina B6 (mg)
0.17
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.39
Witamina C (mg)
24.45
67.25
Witamina D (µg (mcg))
1.10
3.02
Witamina E (mg)
1.04
2.85
Retinol (µg (mcg))
143.92
395.77
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.28
0.77
Niacyna (mg)
0.25
0.69
Foliany (µg (mcg))
40.43
111.19
Beta karoten (µg (mcg))
371.00
1020.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
80.45
221.24
Potas (mg)
147.27
404.98
Wapń (mg)
40.87
112.38
Fosfor (mg)
122.00
335.50
Magnez (mg)
11.83
32.54
Żelazo (mg)
1.12
3.09
Cynk (mg)
0.81
2.22
Miedź (mg)
0.06
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z papryką 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z papryką

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Papryka czerwona
100 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
20.50