Omlet z mlekiem i boczkiem

Opublikowano: 02.12.2021 r., 10:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z mlekiem i boczkiem podany na patelni. Dookoła niej leżą jajka i świeże zioła.
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Omlety to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
926 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Ser żółty (30 g)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Mleko 3,2% (30 ml)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (40 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 mały pęczek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na omlet z mlekiem i boczkiem krok po kroku

Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Pokrój w kostkę boczek i podsmaż razem z cebulą.

W misce ubij jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem.

Zetrzyj na tarce ser żółty i dodaj do jajek.

Przelej masę jajeczną na patelnię, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i smaż pod przykryciem, aż omlet się zetnie.

Gotowy omlet posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na omlet z mlekiem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat omlet z mlekiem i boczkiem

Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mleko, ser żółty, cebula, pomidory koktajlowe, natka pietruszki, boczek wędzony, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić omlet z mlekiem i boczkiem? Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Pokrój w kostkę boczek i podsmaż razem z cebulą. W misce ubij jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj na tarce ser żółty i dodaj do jajek. Przelej masę jajeczną na patelnię, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i smaż pod przykryciem, aż omlet się zetnie. Gotowy omlet posyp posiekaną natką pietruszki.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. Ser żółty to produkt przygotowywany z mleka krowiego jest on doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz wapnia. Wapń wpływa na odpowiednią mineralizację naszych kości, zapobiega osteoporozie i krzywicy u dzieci. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszny omlet z jajkami i boczkiem to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz dowolnie modyfikować i smażyć z ulubionymi dodatkami. Omlet możesz podać także na słodko z twarogiem, masłem orzechowym lub kremem czekoladowym i świeżymi owocami.

Alergeny w omlet z mlekiem i boczkiem

Lista alergenów dla omlet z mlekiem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Masło klarowane
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze omlet z mlekiem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Omlet z mlekiem i boczkiem to doskonałe źródło białka w diecie. Omlet zawiera także wiele cennych składników mineralnych takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz wapń. Omlet jest dość kaloryczny, jednak śniadanie powinno być syte.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
197.19
926.77
Białko (g)
13.34
62.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
2.72
12.81
Węglowodany przyswajalne (g)
2.27
10.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
2.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
14.49
68.11
Tłuszcze nasycone (g)
6.85
32.20
Tłuszcze nienasycone (g)
7.64
35.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.58
26.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.06
9.68
Cholesterol (mg)
160.95
756.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A (µg (mcg))
103.55
486.67
Witamina B6 (mg)
0.21
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.66
3.09
Witamina C (mg)
6.18
29.03
Witamina D (µg (mcg))
0.86
4.05
Witamina E (mg)
0.52
2.45
Retinol (µg (mcg))
85.75
403.04
Tiamina (mg)
0.15
0.70
Ryboflawina (mg)
0.24
1.14
Niacyna (mg)
2.35
11.06
Foliany (µg (mcg))
25.08
117.89
Beta karoten (µg (mcg))
201.81
948.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
451.09
2120.14
Potas (mg)
239.03
1123.45
Wapń (mg)
79.11
371.83
Fosfor (mg)
195.98
921.10
Magnez (mg)
17.13
80.53
Żelazo (mg)
1.01
4.73
Cynk (mg)
1.41
6.62
Miedź (mg)
0.07
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny omlet z mlekiem i boczkiem 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omlet z mlekiem i boczkiem

Koszt składników
38.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser żółty
30 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Mleko 3,2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
40 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
1 mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
38.20