Omlet z mlekiem i boczkiem
- Jajko (3 szt.)
- Ser żółty (30 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Mleko 3,2% (30 ml)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (40 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek (10 g)
Przepis na omlet z mlekiem i boczkiem krok po kroku
Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Pokrój w kostkę boczek i podsmaż razem z cebulą.
W misce ubij jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
Zetrzyj na tarce ser żółty i dodaj do jajek.
Przelej masę jajeczną na patelnię, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i smaż pod przykryciem, aż omlet się zetnie.
Gotowy omlet posyp posiekaną natką pietruszki.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mleko, ser żółty, cebula, pomidory koktajlowe, natka pietruszki, boczek wędzony, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić omlet z mlekiem i boczkiem? Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Pokrój w kostkę boczek i podsmaż razem z cebulą. W misce ubij jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj na tarce ser żółty i dodaj do jajek. Przelej masę jajeczną na patelnię, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i smaż pod przykryciem, aż omlet się zetnie. Gotowy omlet posyp posiekaną natką pietruszki.
Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. Ser żółty to produkt przygotowywany z mleka krowiego jest on doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz wapnia. Wapń wpływa na odpowiednią mineralizację naszych kości, zapobiega osteoporozie i krzywicy u dzieci. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszny omlet z jajkami i boczkiem to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz dowolnie modyfikować i smażyć z ulubionymi dodatkami. Omlet możesz podać także na słodko z twarogiem, masłem orzechowym lub kremem czekoladowym i świeżymi owocami.
Alergeny w omlet z mlekiem i boczkiem
Lista alergenów dla omlet z mlekiem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Masło klarowane
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to doskonałe źródło białka w diecie. Omlet zawiera także wiele cennych składników mineralnych takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz wapń. Omlet jest dość kaloryczny, jednak śniadanie powinno być syte.
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.