Omlet z masłem orzechowym
- Jajko (3 szt.)
- Masło orzechowe - 3 łyżeczki (15 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na omlet z masłem orzechowym krok po kroku
Jajka podziel na białka i żółtka.
Żółtka ucieraj z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej masy.
Białka ubij na sztywną pianę i połącz z żółtkami.
Tak przygotowany omlet usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omletu z masłem orzechowym
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z masłem orzechowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek i masło orzechowe dobrej jakości, najlepiej z dużą zawartością orzechów, a małą ilością cukru czy soli. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.
Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na omlet z masłem orzechowym na śniadanie.
Wystarczy, że podzielisz jajka na białka i żółtka. W jednej misce utrzyj masło orzechowe z żółtkami, a w drugiej misce lub innym naczyniu ubij białka jaj na sztywną pianę. W międzyczasie możesz dodać odrobinę soli, wtedy piana na pewno będzie gęsta i sztywna.
Następnie połącz oby dwie masy za pomocą szpatułki i delikatnie wymieszaj.
Usmaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia.
Taki dietetyczny omlet możesz podawać z dowolnymi owocami lub polewą na bazie odżywki białkowej, jeśli jesteś osobą bardzo aktywną fizyczną, a Twoja dieta wymaga dodatkowej podaży tego makroskładnika.
Skoro już wiesz jak zrobić omlet z masłem orzechowym, przygotuj moją fit propozycję.
Alergeny w omlecie z masłem orzechowym
Lista alergenów dla omletu z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
Wartości odżywcze omletu z masłem orzechowym
Omlet możesz podawać z dowolnymi owocami, będzie to idealny posiłek w charakterze ketogenicznym.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.