Omlet z masłem orzechowym

Opublikowano: 25.03.2022 r., 19:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Delikatny omlet z masłem orzechowym
Omlet z masłem orzechowym
Omlet z dodatkiem masła orzechowego to świetna propozycja śniadaniowa, ale też idealny posiłek na diecie ketogenicznej.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 10 min
437 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło orzechowe - 3 łyżeczki (15 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska

Przepis na omlet z masłem orzechowym krok po kroku

Jajka podziel na białka i żółtka.

Żółtka ucieraj z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej masy.

Białka ubij na sztywną pianę i połącz z żółtkami.

Tak przygotowany omlet usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na omlet z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat omletu z masłem orzechowym

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z masłem orzechowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek i masło orzechowe dobrej jakości, najlepiej z dużą zawartością orzechów, a małą ilością cukru czy soli. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na omlet z masłem orzechowym na śniadanie.

Wystarczy, że podzielisz jajka na białka i żółtka. W jednej misce utrzyj masło orzechowe z żółtkami, a w drugiej misce lub innym naczyniu ubij białka jaj na sztywną pianę. W międzyczasie możesz dodać odrobinę soli, wtedy piana na pewno będzie gęsta i sztywna.

Następnie połącz oby dwie masy za pomocą szpatułki i delikatnie wymieszaj.

Usmaż omlet na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ścięcia się jajek. Po około 5-7 minutach Twój pyszny omlet będzie dobry do spożycia.

Taki dietetyczny omlet możesz podawać z dowolnymi owocami lub polewą na bazie odżywki białkowej, jeśli jesteś osobą bardzo aktywną fizyczną, a Twoja dieta wymaga dodatkowej podaży tego makroskładnika.

Skoro już wiesz jak zrobić omlet z masłem orzechowym, przygotuj moją fit propozycję.

Alergeny w omlecie z masłem orzechowym

Lista alergenów dla omletu z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Wartości odżywcze omletu z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Omlet możesz podawać z dowolnymi owocami, będzie to idealny posiłek w charakterze ketogenicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
218.68
437.37
Białko (g)
12.68
25.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.39
4.77
Węglowodany przyswajalne (g)
2.01
4.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
17.56
35.11
Tłuszcze nasycone (g)
4.85
9.70
Tłuszcze nienasycone (g)
12.71
25.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.66
17.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.05
8.10
Cholesterol (mg)
323.05
646.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
1.74
3.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
157.18
314.37
Potas (mg)
164.37
328.74
Wapń (mg)
52.50
105.00
Żelazo (mg)
1.66
3.31
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z masłem orzechowym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z masłem orzechowym

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło orzechowe
15 g
3 łyżeczki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 15 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
23.00