Omlet z mąki kukurydzianej
- Jajko (2 szt.)
- Mąka kukurydziana (60 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (20 g)
Przepis na omlet z mąki kukurydzianej krok po kroku
Jajka wbij do miseczki i dokładnie rozmieszaj.
Dodaj do nich mąkę i słodzik, zamieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i wlej masę jajeczną.
Omlet smaż na złocisty kolor.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omleta z mąki kukurydzianej
Omlet z mąki kukurydzianej jest świetną opcją na pyszne i naprawdę zdrowe śniadanie. Całość jest również w 100% bezglutenowa, ze względu na użycie mąki kukurydzianej.
Przepis na omlet z mąki kukurydzianej jest prosty, a przy tym niezwykle smaczny. To doskonała opcja na dostarczenie dużej ilości białka i węglowodanów. Omlet to idealny pomysł na pyszny i sycący posiłek. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można jeść go w wersji na słodki i na słono, dlatego jest posiłkiem bardzo uniwersalnym. Jest lekkostrawny, ale wciąż bardzo pożywny. Po jego zjedzeniu jest się sytym przez długi czas. Na pewno docenią go smakosze jajek w każdej postaci. Ten przepis na omlet jest niezwykle prosty, dlatego poradzi z nim sobie osoba, który nigdy nie przyrządzała takiej potrawy. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omlet z mąki kukurydzianej, który będzie pyszny, a przy okazji szybki i łatwy, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Ten omlet świetnie sprawdzi się na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które przepadają za daniami wytrawnymi. Posypany szczypiorkiem, nie potrzebuje żadnych innych dodatków. To idealna propozycja na białkowo tłuszczowy posiłek, który świetnie sprawdzi się dla osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Ten pomysł na smaczny omlet przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale smacznych dań. Całość jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. To wszystko zasługa odpowiedniego doboru mąki, która sama w sobie jest bardzo słodka i ma przepiękny żółty kolor. Ten kolor oczywiście będzie widoczny w omlecie, co na pewno spodoba się najmłodszym domownikom. To doskonały pomysł na śniadanie zwłaszcza dla dzieci, gdyż jest niezwykle pożywne, a przy tym smaczne. Omlet dostarcza sporo energii, a w połączeniu z owocami lub warzywami, w zależności od preferencji, jest bardzo zdrowym i dobrze zbilansowanym posiłkiem. Ten bezglutenowy pomysł na śniadanie zawiera tylko jajka i niewielki dodatek mąki.
Alergeny w omlecie z mąki kukurydzianej
Lista alergenów dla omleta z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze omleta z mąki kukurydzianej
To zdrowa opcja, która może gościć w codziennej diecie. Dobrze jest łączyć omlet z dużą ilością świeżych owoców.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.