Omlet z mąki kukurydzianej

Opublikowano: 03.03.2022 r.
Jajka, mąka kukurydziana i odrobina oleju rzepakowego - to trio wystarczające, żeby przygotować fajny omlet z lekkim twistem. Dodatek ksylitolu nadaje mu delikatnej słodyczy, której zwykle nie spodziewamy się w klasycznym omlecie.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
 - Mąka kukurydziana - 60 g
 - Olej rzepakowy - 15 ml
 - Ksylitol (cukier brzozowy) - 20 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, rózga
 
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miseczki i dokładnie rozmieszaj.
 - Dodaj do nich mąkę i słodzik, zamieszaj.
 - Na patelni rozgrzej oliwę i wlej masę jajeczną.
 - Omlet smaż na złocisty kolor.
 
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w codziennej diecie. Dobrze jest łączyć omlet z dużą ilością świeżych owoców.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny