Omlet z mąką
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 czubate łyżki stołowe (50 g)
- Masło (20 g)
- Cukier (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na omlet z mąką krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij w misce na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.
Dodaj żółtka i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
Na patelni rozpuść masło.
Wlej masę na omlet i smaż przez 5 minut na wolnym ogniu.
Przewróć omlet i smaż jeszcze 2 minuty.
Podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub kremu czekoladowego.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko bez ubijania
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omleta z mąką
Omlet z mąką to bardzo dobry pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Omlet przygotować można w wersji na słodko i na słono. Smaczny i puszysty omlet świetnie sprawdzi się podany także na deser. Przepis na omlet z mąką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, masło, cukier, proszek do pieczenia.
Jak zrobić omlet z mąką? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Dodaj żółtka i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Na patelni rozpuść masło. Wlej masę na omlet i smaż przez 5 minut na wolnym ogniu. Przewróć omlet i smaż jeszcze 2 minuty. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub kremu czekoladowego.
Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, rzadziej gęsie czy kasze.
Podsumowując: najlepszy omlet sprawdzi się świetnie podany na ciepło z dodatkiem świeżych owoców. Prosty przepis wykorzystaj na śniadanie we dwoje podczas weekendów. Łatwy przepis wzbogacić można także siekanymi orzechami lub kakao. Omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Omlet posłodzić można także ksylitolem lub erytrytolem. Bardzo dobrym dodatkiem do omletu będzie także świeży miód. Aby obniżyć indeks glikemiczny potrawy warto dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Omlet można przygotować także z mąką migdałową lub kokosową - będzie on miał wówczas mniej zwartą konsystencję.
Alergeny w omlecie z mąką
Lista alergenów dla omleta z mąką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze omleta z mąką
Omlet z mąką to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Omlet zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Omlet przygotować można także z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
jajka,
mąka pszenna,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.