Przepis na omlet z łososiem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Wbij jajka do miski, wlej dwie łyżki wody i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj na patelnię czosnek i smaż przez około 3 minuty.

Wlej jajka na patelnię.

Łososia wędzonego umieść na jajkach i smaż przez 6 minut pod przykryciem.

Pokrój suszone pomidory w kostkę.

Pokrusz ser feta.

Na omlet wyłóż pomidory suszone, pestki słonecznika i ser feta.

Omlet z łososiem i szpinakiem podany na białym talerzu.
Omlet z łososiem
Koszt przygotowania dania
23.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
747 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Omlet z łososiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z łososiem

Omlet z łososiem to świetny pomysł na pożywne śniadanie. Omlet z łososiem wędzonym i dodatkiem sera feta jest bardzo zdrowy i zawiera sporą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Przepis na omlet z łososiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, łosoś wędzony, ser feta, masło klarowane, szpinak, czosnek, pestki słonecznika, suszone pomidory, sól, pieprz.

Jak zrobić omlet z łososiem? Wbij jajka do miski, wlej dwie łyżki wody i wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj na patelnię czosnek i smaż przez około 3 minuty. Wlej jajka na patelnię. Łososia wędzonego umieść na jajkach i smaż przez 6 minut pod przykryciem. Pokrój suszone pomidory w kostkę. Pokrusz ser feta. Na omlet wyłóż pomidory suszone, pestki słonecznika i ser feta.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś wędzony jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom cholesterolu frakcji HDL. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Pestki słonecznika są bardzo dobrym źródłem witaminy E oraz dobrych kwasów tłuszczowych. Pestki słonecznika są świetnym dodatkiem do sałatek oraz past warzywnych.

Podsumowując szybki do zrobienia omlet świetnie sprawdzi się na weekendowe śniadanie. Omlet można podać także na kolację. Prosty przepis można dowolnie modyfikować i podawać z różnymi dodatkami. Omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Łatwy do zrobienia omlet przygotujesz bez większych problemów.

Wartości odżywcze omletu z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
166.01 kcal
747.05 kcal
Białko
11.25 g
50.61 g

Węglowodany w omlecie z łososiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
4.53 g
20.38 g
Węglowodany przyswajalne
3.15 g
14.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
6.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
11.82 g
53.17 g
Tłuszcze nasycone
5.36 g
24.11 g
Tłuszcze nienasycone
6.46 g
29.07 g
Tłuszcze jednonasycone
4.30 g
19.37 g
Tłuszcze wielonasycone
2.15 g
9.70 g
Cholesterol
143.70 mg
646.64 mg

Witaminy w przepisie na omlet z łososiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
189.52 µg (mcg)
852.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
1.27 mg
Witamina B12
0.96 µg (mcg)
4.30 µg (mcg)
Witamina C
16.02 mg
72.07 mg
Witamina D
4.14 µg (mcg)
18.63 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
2.01 mg
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol
87.86 µg (mcg)
395.36 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.57 mg
Ryboflawina
0.35 mg
1.57 mg
Niacyna
1.93 mg
8.68 mg
Foliany
69.99 µg (mcg)
314.95 µg (mcg)
Beta karoten
1149.25 µg (mcg)
5171.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet z łososiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
341.47 mg
1536.64 mg
Potas
384.59 mg
1730.64 mg
Wapń
98.67 mg
444.00 mg
Fosfor
183.84 mg
827.27 mg
Magnez
46.83 mg
210.73 mg
Żelazo
1.85 mg
8.33 mg
Cynk
1.17 mg
5.27 mg
Miedź
0.22 mg
0.99 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z łososiem 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z łososiem

Lista alergenów dla omletu z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Masło klarowane

Cena przygotowania omletu z łososiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Łosoś wędzony
100 g
1 większe opakowanie
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Suszone pomidory w oleju
50 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 50 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Słonecznik nasiona łuskane
20 g
2 łyżki stołowe
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na omlet z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób