Przepis na omlet z kurkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, patelnia

Kurki oczyść i umyj.

Zagotuj w garnku wodę, blanszuj je około 5 minut, a następnie odcedź.

Cebulę pokrój w kostkę, a kurki podziel na mniejsze części.

Rozgrzej masło na patelni i podsmaż składniki.

Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, koperek, śmietanę 12% i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż sos zgęstnieje.

Gotowy odstaw na bok.

Wbij jajka do miski.

Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj składniki.

Dopraw solą i pieprzem.

Patelnie z farszem ponownie rozgrzej i wlej do niej jajka.

Czekaj, aż się zetną.

Następnie przewróć omlet na drugą stronę i piecz jeszcze 3 minut na małym ogniu.

Omlet z kurkami na talerzu
Omlet z kurkami
Koszt przygotowania dania
33.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
170 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
33

Omlet z kurkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie z kurkami

Pyszny omlet z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację. Jajka w połączeniu z kurkami i innymi składnikami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić omlet z kurkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku kurki należy oczyścić i dokładnie umyć. Następnie w garnku gotujemy wodę, blanszujemy grzyby około 5 minut i odcedzamy je. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby rozdrabniamy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy składniki. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora w kostkę, koperek, śmietanę 12% i przyprawy. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż sos zgęstnieje. Gotowy farsz odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka i dodajemy do nich mleko oraz sól i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy. Patelnie z farszem rozgrzewamy i wlewamy do niej jajka. Czekamy, aż się zetną. Następnie przewracamy omlet na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 3 minut na małym ogniu. Omlet z kurkami również idealnie komponuje się ze szpinakiem i szynką.

Przepis na omlet z kurkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pomidorów, które posiada wiele właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo.

Dobry omlet posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest łatwy w przygotowaniu oraz smaczny. Składniki nadają mu aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Do posiłku warto wykorzystać świeże kurki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na omlet na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze omletu z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
85.06 kcal
170.13 kcal
Białko
5.20 g
10.41 g

Węglowodany w omlecie z kurkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.36 g
8.73 g
Węglowodany przyswajalne
2.91 g
5.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.46 g
2.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.37 g
10.74 g
Tłuszcze nasycone
2.88 g
5.76 g
Tłuszcze nienasycone
2.49 g
4.99 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.78 g
3.57 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
1.42 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol
126.76 mg
253.53 mg
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet z kurkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
79.82 µg (mcg)
159.65 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C
3.48 mg
6.97 mg
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D
2.31 µg (mcg)
4.63 µg (mcg)
Retinol
69.52 µg (mcg)
139.04 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.48 mg
Niacyna
1.36 mg
2.71 mg
Foliany
21.61 µg (mcg)
43.23 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet z kurkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
57.26 mg
114.53 mg
Potas
269.63 mg
539.27 mg
Wapń
44.76 mg
89.53 mg
Fosfor
99.48 mg
198.96 mg
Magnez
12.54 mg
25.09 mg
Żelazo
1.72 mg
3.43 mg
Cynk
0.73 mg
1.47 mg
Miedź
0.14 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z kurkami 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z kurkami

Lista alergenów dla omletu z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania omletu z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Kurki świeże
350 g
30.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
21.00
Za 350 g
Koperek ogrodowy świeży
12 g
3 łyżeczki
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 12 g
Pomidor
170 g
1 pomidor
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
61.20
Jak oceniasz przepis na omlet z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób