Omlet z kurkami

Opublikowano: 07.12.2021 r., 9:48 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z grzybami na talerzu
Omlet z kurkami
Omlet z kurkami to pomysł na śniadanie lub kolację inne niż codziennie. Dzięki grzybom omlet będzie niezwykle aromatyczny i smaczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
170 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Kurki świeże (350 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 3 łyżeczki (12 g)
  • Pomidor - 1 pomidor (170 g)
  • Masło - 1 łyżka (20 g)
  • Śmietana 12% (50 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na omlet z kurkami krok po kroku

Kurki oczyść i umyj.

Zagotuj w garnku wodę, blanszuj je około 5 minut, a następnie odcedź.

Cebulę pokrój w kostkę, a kurki podziel na mniejsze części.

Rozgrzej masło na patelni i podsmaż składniki.

Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, koperek, śmietanę 12% i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż sos zgęstnieje.

Gotowy odstaw na bok.

Wbij jajka do miski.

Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj składniki.

Dopraw solą i pieprzem.

Patelnie z farszem ponownie rozgrzej i wlej do niej jajka.

Czekaj, aż się zetną.

Następnie przewróć omlet na drugą stronę i piecz jeszcze 3 minut na małym ogniu.

Jak oceniasz przepis na omlet z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat omletu z kurkami

Pyszny omlet z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację. Jajka w połączeniu z kurkami i innymi składnikami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić omlet z kurkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku kurki należy oczyścić i dokładnie umyć. Następnie w garnku gotujemy wodę, blanszujemy grzyby około 5 minut i odcedzamy je. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby rozdrabniamy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy składniki. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora w kostkę, koperek, śmietanę 12% i przyprawy. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż sos zgęstnieje. Gotowy farsz odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka i dodajemy do nich mleko oraz sól i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy. Patelnie z farszem rozgrzewamy i wlewamy do niej jajka. Czekamy, aż się zetną. Następnie przewracamy omlet na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 3 minut na małym ogniu. Omlet z kurkami również idealnie komponuje się ze szpinakiem i szynką.

Przepis na omlet z kurkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pomidorów, które posiada wiele właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo.

Dobry omlet posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest łatwy w przygotowaniu oraz smaczny. Składniki nadają mu aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Do posiłku warto wykorzystać świeże kurki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na omlet na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w omlecie z kurkami

Lista alergenów dla omletu z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze omletu z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Omlet z kurkami składa się z produktów o wysokiej wartości odżywczej. Dodatkowo posiada niski IG, dzięki czemu jest idealny dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
85.06
170.13
Białko (g)
5.20
10.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.36
8.73
Węglowodany przyswajalne (g)
2.91
5.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
2.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.37
10.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
5.76
Tłuszcze nienasycone (g)
2.49
4.99
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.78
3.57
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.42
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
126.76
253.53
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
79.82
159.65
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.71
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.48
6.97
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.31
4.63
Retinol (µg (mcg))
69.52
139.04
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.24
0.48
Niacyna (mg)
1.36
2.71
Foliany (µg (mcg))
21.61
43.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
57.26
114.53
Potas (mg)
269.63
539.27
Wapń (mg)
44.76
89.53
Fosfor (mg)
99.48
198.96
Magnez (mg)
12.54
25.09
Żelazo (mg)
1.72
3.43
Cynk (mg)
0.73
1.47
Miedź (mg)
0.14
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z kurkami 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z kurkami

Koszt składników
61.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Kurki świeże
350 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
21.00
Za 350 g
Koperek ogrodowy świeży
12 g
3 łyżeczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 12 g
Pomidor
170 g
1 pomidor
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
61.20